Kemik yapım ve yıkım belirteçlerinin referans aralık analizi ve biyolojik değişkenleri
Referance values and biological variations of the bone formation and resorption markers
  1. Tez No: 165417
  2. Yazar: NADİR DUMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAMER İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: biyolojik değişkenler, kemik belirteçleri, referans değerler, saklama koşullan. x, biological variation, bone markers, reference values, storage conditions. XI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET KEMİK YAPIM VE YIKIM BELİRTEÇLERİNİN REFERANS ARALIK ANALİZİ VE BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİKLERİ Klinik laboratuvar verilerinin yorumlanması, karşılaştırmaya dayanan özel bir karar verme sürecidir. Klinik laboratuvarlar bu tür bir kıyaslamaya olanak sağlamak için çalıştıkları her test için referans aralıklarını belirlemelidir. Kemik metabolizmasının daha iyi anlaşılması ve otomasyon teknolojisindeki gelişmeler, yeni kemik döngüsü belirteçlerinin keşfini ve bunların serum ve idrarda ölçümleri için yeni yöntemlerin gelişmesini tetiklemiştir. Çalışmamızda, osteokalsin, Tip I kollajen C-telopeptid çapraz-bağ (J3-CTX), total deoksipiridinolin (DPD) ve piridinolin (PYD) gibi bazı kemik yapım ve yıkım belirteçlerinin yanı sıra kemik ve mineral metabolizmasının en önemli düzenleyicisi olan paratiroid hormon (PTH) düzeyinin referans aralıklarını belirledik. Çalışmaya dahil edilen referans bireyler daha homojen gruplar oluşturmak üzere kadın ve erkek alt- gruplarına ayrıldı; daha sonra kadın grubu da menopoz durumuna göre iki alt grupta incelendi. Referans değerlerin doğruluğunu etkileyebilecek gün-içi değişimler ve örneklerin saklama koşulları gibi preanalitik faktörler de çalışma kapsamına alındı. Referans değerler, erkek, menopoz öncesi ve menopoz sonrası kadınlar olmak üzere üç grup için ayrı ayrı belirlendi: osteokalsin (ng/mL), 9.0-36.0, 9.0-40.0 ve 11.0- 45.0; P-CTX (ng/mL), 0.04-0.5, 0.06-0.49 ve 0.08-0.63; DPD (pmol/umolkreatinin), 2.1-17.0, 5.4-28.5 ve 4.8-45.0; PYD (pmol/umolkreatinin), 9.0-82.0, 15.0-99.0 ve 17.0- 127 olarak hesaplandı. PTH için yapılan istatistiksel hesaplamalar, cinsiyet ve menopoz durumuna göre farklılık göstermediği için tüm bireyleri yansıtan ortak bir referans aralık belirlendi: PTH (pg/mL) 14.7-76.5. PTH dışında analizi yapılan tüm parametrelerin belirgin olarak gün-içi ritme sahip olduğu bulundu. Bu nedenle örnek alım saatinin çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğine karar verildi. Çalışılan tüm parametrelerin -20°C'de saklandığında en az iki ay, 2-8°C'de ise bir hafta süresince dayanıklı olduğu saptandı. Analitlerin oda ısısında dayanıklı olmadıkları gözlendi. Bu nedenle, örneklerin uzun dönem saklanması gerektiği durumlarda derin dondurucuda saklanmasının uygun olduğuna karar verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REFERENCE VALUES AND BIOLOGICAL VARIATIONS OF THE BONE FORMATION AND RESORPTION MARKERS The interpretation of medical laboratory data is a special case of decision making by comparison. It is therefore needed to establish reference values for all tests performed in clinical laboratories to make available such a comparison. A greater understanding of bone metabolism and recent advances in automation technology has stimulated the discovery of new markers and the development of new methods for serum and urinary markers of bone turnover. In our study, we established reference values for some of the bone formation and resorption markers, namely, osteocalcin, type I collagen C-telopeptide cross-links, total deoxypyridinoline and pyridinoline as well as parathyroid hormone which is the major regulatory hormone of bone and mineral metabolism. Selected reference individuals are subclassified into more homogeneous groups such as men and women; and women group is further divided into two groups in order to differentiate menopausal status. Pre- analytical factors that would affect the accuracy of reference values such as circadian variation and storage conditions of the samples are also included into the study. Reference values established for men, pre-menopausal and post-menopausal women are as follows, respectively: osteocalcin (ng/mL), 9.0-36.0, 9.0-40.0 and 11.0- 45.0; p-CTX (ng/mL), 0.04-0.5, 0.06-0.49 and 0.08-0.63; DPD (pmol/umolcreatinine) 2.1-17.0, 5.4-28.5 and 4.8-35.0; PYD (pmol/umolcreatinine), 9.0-82.0, 15.0-99.0 and 17.0-127. Statistical calculations showed significant differences neither for gender and nor for menopause status for PTH; therefore a single reference interval is established: PTH (pg/mL) 14.7-76.5. There was a marked circadian rhythm for all the analytes except for PTH, being highest in the morning and lowest in the afternoon. Therefore it is concluded that the time of sampling must be strictly controlled. For the storage conditions, all the analytes are found to be stable for two months when kept in -20°C and a week in 2-8°C. They are found to be unstable in room temperatures. So it is recommended to keep the samples frozen for long term storage.