Endometrial hiperplazilerde ve endometriumun endometriodid tip adenokarsinomlarında Glut-1,p53, Siklin A ve Ki-67 ekspresyonu, prognostik parametreler ve yaşam süresi ile ilişkisi
Expressions, prognostic parameters and survival relations of Glut-1, p53, Siklin A, Ki-67 in endometrium endometrioid type adenocarcinomas
  1. Tez No: 165418
  2. Yazar: EMİNE TUBA CANPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CANAN ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium, Glut-1, Ki-67, p53, Siklin A, Cyclin A, Endometrium, Glut-1, Ki-67, p53
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Endometrium Hiperplazilerinde ve Endometrioid Tip Adenokarsinomlarında Glut-1, p53, Siklin A ve Ki-67 Ekspresyonu, Prognostik Parametreler ve Yaşam Suresi İle İlişkisi Jinekolojik kanserler arasında birinci sırada yer alan endometrial adenokarsinomların %80'den fazlasını endometrioid tip adenokarsinomlar oluşturur. Endometrial hiperplazi, endometrioid tip adenokarsinom için en önemli risk faktörüdür. Endometrium patolojilerinin tanışma katkıda bulunmak amacı ile hücre siklusunun farklı aşamalarında ve tümör progresyonunda rol oynadığı düşünülen çeşitli belirleyiciler araştırılmaktadır. Çalışmamızda tümör süpresör gen ürünü p53, hücre siklusunda S-G2-M fazım düzenleyen Siklin A, proliferasyon belirleyicisi olan Ki-67 ve glukozun hücre içine taşınmasında rol alan glukoz transfer proteinlerinden Glut-1 'in proliferatif, hiperplazik endometrium ve endometrioid tip adenokarsinomlarda ekspresyonları incelenmiş, prognostik parametreler ve yaşam süresi ile ilişkileri araştırılmıştır. Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 1985-2004 yıllarında tam almış 91 endometrial hiperplazi, 100 endometrioid tip adenokarsinom ve kontrol olarak 10 proliferatif endometrium olgusu alınmıştır. Kesitlere Strept-Avidin-Biotin komplex immünperoksidaz yöntemi Glut-1, p53, Siklin A, Ki-67 antikorları uygulanmıştır. Proliferatif endometrium örneklerinde Glut-1, p53, Siklin A ve Ki-67 ekspresyonu saptanmamıştır. Endometrial hiperplazi olgularında Glut-1; 29 (%31,9), Siklin A; 26 (%28,6), p53; 29 (31,9) ve Ki-67; 25 (%27,5) olguda pozitif saptanmıştır. Atipi içeren ve içermeyen endometrial hiperplazi gruplarında Glut-1 ekspresyonu açısından saptanan fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu gruplarda p53, Siklin A ve Ki-67 ekspresyonları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Endometrioid tip adenokarsinom olgularında Glut-1 ekspresyonu %95, p53 %85, CyclinA %96 ve Ki-67 ise %77 oranında pozitif saptanmıştır. Glut-1, Siklin A ve p53 ekspresyonları, grade ile orantılı olarak artış göstermiştir. Proliferatif bir belirleyici olan Ki-67; Glut-1, Siklin A ve p53 ekspresyonu ile uyumlu artış göstermiştir. Yaşam süresi; Glut-1, Siklin A ve p53 ekspresyonları ile ilişkili saptanmazken, Ki-67 ekspresyonu ve stage ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Expressions, Prognostic Parameters And Survival Relations Of Glut-1, P53, Siklin A, Ki-67 In Endometrium Endometrioid Type Adenocarcinomas Endometrial adenocarcinomas are the most common malignant tumors of the female genital tract and more than 80% are endometrioid type adenocarcinomas. Endometrial hyperplasies are the most important risk factor of endometrioid type adenocarcinomas. In recent studies, various markers which have been considered to play roles in different stages of the cell cycle and tumor progression were investigated to contribute the diagnosis of endometrium pathologies. In our study, we investigated the expressions of tumor supressor gene p53, Siklin A that regulates S-G2-M phase in cell cycle, Ki-67 as a proliferation marker and one of the glucose transfer proteins called Glut-1 that take a role in glucose transfer into the cell; in proliferative, hyperplastic endometrium, endometrioid type adenocarcinomas and relationships between prognostic parameters and survivals. We performed Glut-1, p53, Siklin A and Ki-67 antibodies to the samples prepared from paraphine blocks by means of Strept - Avidin - Biotin complex immunoperoxidase on 91 endometrial hyperplasia, 100 endometrioid type adenocarcinoma and 10 proliferative endometrium cases that have been diagnosed between 1985-2004 in Çukurova University School of Medicine, Department of Pathology. There were no Glut-1, p53, Siklin A and Ki-67 expressions among proliferative endometrium cases. In hyperplasia cases, Glut-1 in 29 patients (31,9%), Siklin A in 26 patients (28,6%), p53 in 29 patients (31,9%) and Ki-67 in 25 patients (27,5%) were ascertained positive. There was a significant difference in Glut-1 expressions between atypical hyperplasia and hyperplasia without atypia cases, but mere was no significant difference between p53, Siklin A and Ki-67 expressions. We found Glut-1 expression 95%, p53 85%, Siklin A 96% and Ki-67 77% positive in endometrioid type adenocarcinoma cases. Glut-1, Siklin A and p53 expressions increased proportionally with grade. Increase in Ki-67 proliferation marker is considered to correlate with the expression of Glut-1, Siklin A and p53. The survival is not found to be correlated with Glut-1, Siklin A and p53 expressions however Ki-67 expressions and stages are found to be correlated with survival.