Astımlı hastalarda Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Helicobacter pylori sıklığı ve hastalıkla ilişkisi
Frequency of Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Helicobacter pylori infections in asthma patients and their relationship with asthma
- Tez No: 165420
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVAL GÜNEŞER KENDİRLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, M.pneumoniae, C.pneumoniae, H.pylori. VII, Asthma, M.pneumoniae, C.pneumoniae, H.pylori. VIII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Astımlı Hastalarda Mycoplasma Pneumoniae, Chlamydia Pneumoniae, Helicobacter Pylori Sıklığı ve Hastalıkla İlişkisi Astım, hava yolu aşın duyarlılığı ve yaygın hava yolu daralması ile karakterize kronik inflamatuar bir hava yolu hastalığıdır. Astım gelişmesini ve şiddetini birkaç faktör etkilemektedir. Genetik predispozisyon, atopi, çevresel faktörler, gen-çevre etkileşimi, stres, obesite, diyet, sosyoekonomik durum ve infeksiyonlar astım gelişimindeki etyolojik faktörlerdir. Bu çalışmada, akut ve kronik astımlı hastalarda M.pneumoniae, C.pneumoniae ve H.pylori'nin sıklığını belirlemek, hastalıkla ilişkisini araştırmak istedik Çalışmaya 5-15 yaş arası (Ort ± SS : 9,7 ± 2,2 yıl) çocuklar alındı. Araştırmaya erkek ve kız toplam 115 çocuk alındı (akut astım atağı olan 37 hasta (grup 1), stabil astımlı 42 hasta (grup 2) ve 36 sağlıklı kontrol (grup 3)). Çalışmaya alman tüm çocuklara, solunum fonksiyon testi, phadiotop, total IgE, rutin prick test, M.pneumoniae, C.pneumoniae, H.pylori için spesifik IgM ve IgG antikor ölçümleri (ELİSA) yapıldı. Grup l'deki hastaların, 3'ünde (%8,1) M.pneumoniae IgM, 2'sinde (%5,4) M.pneumoniae IgG, 5'inde ((%13,5) C.pneumoniae IgM, 7'sinde ((%18,9) C.pneumoniae IgG, 14'ünde (%37,8) H.pylori IgM, 12'sinde (%32,4) H.pylori IgG pozitif olarak saptandı. Grup 2'deki hastaların, 2'sinde (%4,8) M.pneumoniae IgG, 17'sinde ((%40,5) C.pneumoniae IgG, 11 'inde (%26,2) H.pylori IgM, 8'inde (%19) H.pylori IgG pozitif olarak saptandı. Grup 3'teki hastaların, 4'ünde (%11,1) M.pneumoniae IgG, 8'inde ((%22,2) C.pneumoniae IgG, lO'unda (%27,8) H.pylori IgM, 6'smda (%16,7) H.pylori IgG pozitif olarak saptandı. Grup 2 ve grup 3'te M.pneumoniae IgM, C.pneumoniae IgM pozitifliği saptanmadı. Gruplar M.pneumoniae IgM ve C.pneumoniae IgM pozitifliği açısından karşılaşunldığmda aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,031, p=0,003). Diğer serolojik test sonuçlan karşılaştırıldığmda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Senim total IgE ortalaması grup l'de 587 ± 614 IU/mL, grup 2'de 295 ± 286 (12-1510), grup 3'te 44 ± 24 olarak bulundu. Grup l'de 31 hasta (%83,8), grup 2'de 30 hasta (%71,4) atopi saptandı. Grup l'de 30 hastada (%81,1), grup 2'de 30 hastada (%71,4) phadiotop pozitif saptandı. Sonuç olarak, aslım gelişmesi ve atağında H.pylorinin etyolojik bir etkisi olmadığım, akut M.pneumoniae ve C.pneumoniae infeksiyonlannın astım ataklarının ortaya çıkmasında etyolojik bir faktör olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Frequency of Mycoplasma Pneumoniae, Chlamydia Pneumoniae, Helicobacter Pylori Infections In Asthma Patients and Their Relationship With Asthma Asthma is a hyper reactive inflammatory chronic airway disease characterized with obstruction of small airways. There are many factors that affect the development and severity of asthma; such as genetical predisposition, atopy, environmental factors, gene- environmental interactions, stress, obesity, diet, socio-economic conditions and infectious causes. In this study we investigated frequency of M.pneumoniae, C.pneumoniae, H.pylori in asthma patients and whether these microorganisms have any causal relationship with asthma. Children with age group 5-15 years (mean ± SS, 9.7 ± 2.2 years) were taken into scope of study.Total of 115 boys and girls have been taken in to study. Patients according to their clinical conditions were divided into 3 groups: Group 1 had 37 patients with acute asthma attacks; group 2 had 42 patients with stable asthma and group 3 was normal control group of 36 patients. Respiratory function test, phadiotop, total IgE, routine prick test, spesific IgM for M.pneumoniae, C.pneumoniae, H.pylori, IgG antibody (ELÎSA) tests were performed on all patients. In group 1, 8.1% (3 patients) of all had M.pneumoniae IgM, 5.4 % (2 patients) had M.pneumoniae IgG, 13.5% (5 patients) had C.pneumoniae IgM, 18.9% (7 patients) had C.pneumoniae IgG, 37.8% (14 patients) had HLpylori IgM, and 32.4% (12 patients) had H.pylori IgG positivity. In group 2, 4.8% (2 patients) had M.pneumoniae IgG, 40.5% (17 patients) had C.pneumoniae IgG, 26.2% (11 patients) had H.pylori IgM, 19% (8 patients) had H.pylori IgG positivity. In group 3, 1 1.1% (4 patients) had M.pneumoniae IgG, 22.2% (8 patients) had C.pneumoniae IgG, 27.8% (10 patients) had H.pylori IgM, and 19% (8 patients) had H.pylori IgG positivity. In group 2 and group 3, M.pneumoniae IgM and C.pneumoniae IgM positivity was not detected. When the groups were compared with respect to M.pneumoniae IgM and C.pneumoniae IgM positivity, it was found out that, there was a significant statistical difference between the groups (p=0.031, p=0.003). On the contrary no significant statistical differences were detected in comparison of other serological tests. Mean serum level of total IgE was found to be 587 ± 614 IU/ml in group 1, 295 ± 286 IU/ml in group 2, and 44 ± 24 IU/ml in group 3. We found atopy on 31 patients (83.8%) of groupl, while this rate 71.4% with 30patients in group 2. Phadiotop test was positive in 30 patients (81,1%) of groupl, and 30 patients (71,4%) of group 2. In conclusion, the present study revealed that, there was no relationship between H.pylori and asthma, however, M.pneumoniae and C.pneumoniae infections were found to be affective etiologic factors in asthma exacerbations.