Obez hastalarda diyet, egzersiz ve ilaç tedavisinin hemosistein düzeylerine etkisi
The effects of diet, exercise and drug therapy on homocysteine levels in the patients with obesity
- Tez No: 165422
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TETİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyet, Homosistein, Obezite, Orlistat, Sibutramin, Diet, Homocysteine, Obesity, Orlistat, Sibutramine vi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Obez Hastalarda Diyet, Egzersiz ve İlaç Tedavisinin Homosistein Düzeylerine Etkisi Obezite halen tüm dünyada yaygın olarak bulunan ve görülme hızı hızla artan bir hastalıktır. Obezite ayrıca komplikasyonları nedeni ile de ( kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon vb) bir halk sağlığı problemidir. Yüksek homosistein düzeylerinin kardiyovasküler hastalıklara neden olduğu son yıllarda ortaya çıkmıştır. Günümüzde hiperhomosisteinemi ateroskleroz için bağımsız bir risk faktörü olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızda obezite tedavisi İçin kullanılan tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaçların, homosistein düzeylerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla 2003 yılı Ocak ayı ile 2004 yılı Ocak ayı arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcah Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine şişmanlık nedeniyle başvuran 40 yaş üzerinde, 16'sı erkek, 24'ü kadın 40 hasta alındı. Hastalarda sekonder obezite nedenleri ekarte edildi. Tüm hastalara ideal kilolarına göre hesaplanarak diyet verildi ve günlük 1 saat olmak üzere düzenli yürüyüş yapmaları önerildi. Diyet ve egzersize başlamalarından 3 ay sonra hastalar 2 gruba ayrılarak bir gruba günde 1 kez sabah öğününde tok karnına alınmak üzere 10 mg Sibutramin, diğer gruba ise günde 3 defa her öğünde aç karnına alınmak üzere 90 mg Orlistat başlandı. Başlangıçta, diyet ve egzersize başlamalarından 3 ay sonra ve ilaç tedavisinin 3. ayında hastalar homosistein düzeyleri için tekrar değerlendirildi. Her iki değerlendirmede de homosistein düzeylerinde azalma görülmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Obezite tedavisinde seçilecek yöntemler, obezitenin komplikasyonları açısından da güvenli ve yararlı olmalıdır. Bu çalışma sonunda obezite için kullanılan yöntemlerden tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz, Sibutramin ve Orlistat tedavisinin homosistein düzeyleri açısından güvenli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Diet, Exercise and Drag Therapy on Homocysteine Levels in The Patients with Obesitv Obesity is still a common and frequently disease seen in worldwide, it is also a public health problem because of its related complications ( such cardiovascular disease, diabetes mellitus, hypertension etc.). In the last few years, it has come to light that high homocysteine levels can cause cardiovascular disease. Today, hyperhomocysteinemia is considered as an independent factor for atherosclerosis. In this study, we investigated the effects of diet, exercise and medical drugs used for obesity treatment on serum homocystein levels. Forty exogenic obes patients (16 males and 24 females) who were admitted to Çukurova University, Medical Faculty Endocrinology and Metabolism Division between January 2003 and January 2004 included in the study. The other reasons and disorders for obesity were excluded. All from the study patients were allowed to a diets estimated according to their body weights and regular jogging for an hour daily. Three months after onset of diet and exercise, the patients were divided into two groups. Group 1 was given 10 mg Sibutramine once a day after breakfast and group 2 was given 120 mg Orlistat three times before each meal. The patients were reevaluated for serum homocysteine levels in the beginning, at 3 months after starting diet and exercise and at the 3th months of the medications. Although serum homocysteine levels decreased in both groups, it was not statistically significant. The modalities chosen for obesity treatment should be safe and useful for its related complications. In the present study, it is revealed that medical dietary therapy, exercise, Sibutramine and Orlistat are all found to be safe and usable for homocyteine levels in obesity treatment.