Splenektomi olmuş hastalarda egzersizin portal ven kan akımı ve değişik parametreler üzerine olan etkisi
The effect of exercise on portal vein blood flow and on various parameters at splenectomized patients
  1. Tez No: 165487
  2. Yazar: MURAT ÖZBAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SADIK ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: portal kan akımı, splenektomi, egzersiz, lökositoz, portal blood flow, splenectomy, exercise, leukocytosis. 50
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Splenektomi travma, bazı hematolojik hastalıklar ve dalağın kitlesel lezyonları nedeniyle uygulanabilecek cerrahi bir müdahaledir. Splenektomi sonrasında immünolojik sistemdeki problemlerden dolayı hastalarda sepsis, trombocmbolik komplikasyonlar (portal ven trombozu) görülebilmektedir. Splenektomi ile portal ven vasküler bileşenlerinden biri olan splenik veni kaybetmektedir. Egzersiz yoğunluğuna da bağlı olmakla beraber periferik kaslara kan akımının yönlendiği ve bunun için özellikle splanknik yataktan kan çalınan bir aktivitedir. Splanknik kan akımında azalma olduğunu gösterebileceğimiz en önemli parametre portal ven kan akımıdır. Bunu hesaplayacağımız en iyi metod non-invaziv olması, kolay uygulanabilir olması ve ucuz olması nedeniyle dopplcr ultrasonografidir. Ayrıca sonrasında olan doku hasan ve stres hormonlarının üretimi ile çeşitli immün hücrelerin sayısında ve fonksiyonunda meydana gelen değişiklikler gözlenmektedir. Hastalarda sonrasında lökositoz görülebilmektedir. Bu çalışmada amaç sağlıklı ve splenektomi olan hastalarda portal ven kan akımını ve egzersiz sonrası görülecek değişiklikleri ortaya koymaktı. Ankara Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Damar Cerrahisi Labaratuarında hastalar treadmillde egzersize tabi tutularak öncesinde ve sonrasında doppler ultrasonografi cihazı ile ilgili parametreler hakkında gerekli ölçümler yapılmıştır.Sonuçta; egzersiz öncesinde sağlıklı erişkinlerde portal ven kan akımının splenektomi olanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Splenektomi sonrası her iki grupta da portal ven debisinde azalma, lökosit sayısında artma tespit edilmiştir. Egzersiz sırasında meydana gelen hiperkoagülabilite ve trombositoz gibi değişikliklerden dolayı tromboza yatkınlık bulunmaktadır. Splenektomi de kendi başına tromboza yatkınlık sağlayan bir durumdur. Bu nedenle splenektomi olan hastalarda egzersiz sırasında hastalar iyi hidrate edilmeli ve bu hastaların egzersiz programları dikkatli düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
VI. SUMMARY Splenectomy is a surgical procedure which can be done after trauma, some spesific hematologic disorders and spleen's solid masses. Sepsis and thromboembolic complications such as portal vein thrombosis, can be seen after splenectomy. After splenectomy immunologic system problems may lead to sepsis. Portal vein loses one of the vascular components after splenectomy. Exercise is an activity which steals blood from splancnic vascular area to periferic muscles vascular bed by depending on its intensity. Portal vein blood flow is the most important parameter that we use to show the diminish of splancnic blood flow. Doppler ultrasonography is the best way to mesurc portal vein blood flow, its advantages easy applied, non-invasiv and being cheap. After splenectomy because of tissue damage and stres hormone production, different changes may be seen on immun cell count and functions. There can be leukocytosis on this patients. The purpose of the study is to exhibit the portal veins blood flow and the diferences by caused of exercise. Subjects exercised on treadmill by described procedure. Related parameters (pre-post exercise portal blood flow) are measured at Ankara University Faculty of Medicine General Surgery Department Vascular Surgery Labarotory. In conclusion; On healthy subjects preexercise portal vein blood flow is greater than the ones in splenectomi/.ed patients. Post-splenectomy on both groups decreasement of portal vein blood flow and increasement of leukocyte count are seen. After intense exercise there is a predisposition on thrombosis because of 49hypercoagulability and thrombocytosis. Splenectomy is a cause of thrombosis by itself too. For this reason after splenectomy, patients must be well hydraled and their exercise programmes must be well-organized.