Agresiv B hücreli lenfomaların ayırıcı tanısında farklı şekillerde parafin bloklardan elde edilen materyallerde interfaz kromojenik insitu hibridizasyon (CISH) yönteminin C-myc translokasyonu belirlemede güvenilirliği ve tanısal değeri
Detection of C-myc translocation on burkitt and other aggresive large B cell lymphomas on parafin embedded biopsy samples by chromojenic in-situ hybridization (CISH)
- Tez No: 165498
- Danışmanlar: PROF.DR. IŞINSU KUZU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: C-myc translokasyonu, hücre süspansiyonu, kromojenik in-situ hibridizasyon, lenfoma, mikroarray 61, C-myc translocation, cell suspension, chromogenic in-situ hibridization, lymphoma, mikroarray 63
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Agresiv B Hücreli Lenfomaların Ayırıcı Tanısında Farklı Şekillerde Parafin Bloklardan Elde Edilen Materyallerde İnterfaz Kromojenik İn-Situ Hibridizasyon (CISH) Yönteminin C-Myc Translokasyonu Belirlemede Güvenilirliği Ve Tanısal Değeri Giriş: Burkitt lenfomagenezisinde C-myc translokasyonlan major genetik anormalidir. C-myc translokasyonlarını tespit etmede konvansiyonel sitogenetik metodların uygulanması rutin kullanımda güç olabilir. Bu nedenle daha önceki bazı çalışmalarda parafin doku kesitlerine interfaz floresan in-situ hibridizasyon (FISH) uygulanması önerilmektedir. Ancak bu yöntem floresan mikrokobu ve değerlendirme için özel eğitim gerektirmektedir. Ayrıca karanlık alanda inceleme yapılması morfolojik bulguları değerlendirmede güçlük yaratabilir. Bu çalışmada bizim amacımız lenfoma vakalarında parafin doku kesitlerinde c-myc translokasyonlarını tespit etmede interfaz kromojenik in-situ hibridizasyon yönteminin etkinliğini belirlemekti. Materyal-Method: Burkitt veya diğer tiplerde agresif lenfoma tanısı almış 44 B hücreli lenfoma vakası çalışılmıştır. Parafin bloklardan hazırlanan doku array bloklarının parafin kesitlerine ve ayrıca yine parafin bloklardan elde edilen hücre süspansiyonlarına CISH yöntemi uygulanmıştır. C-myc geninde görülen tüm translokasyonlan içeren digoksigenin işaretli c-myc-c ve biotin işaretli c-myc-t DNA problan (Zymed, CA, USA) kullanılmıştır. Işık mikroskopik görüntüleme için DAB ve Fast Red kromoj enleri ile inkübasyonu içeren CISH detection kit (Zymed, CA, USA) uygulanmıştır. Her vaka için 2 çift sinyal içeren yaklaşık 200 hücre sayılmıştır. Bulgular: Translokasyon içeren hastaların median yaşı 24 (3-60) iken translokasyon içermeyen hastaların median yaşı 59 (47-76) bulunmuştur. BL ve varyantları grubunda translokasyon yüzdesinin %11 ile %92.5 arasında değişkenlik gösterdiği 60saptanmıştır (ortanca:%65.5). LBCL grubunda ise translokasyon yüzdesi %0 ile %75.9 arasında değişkenlik göstermektedir (ortanca: %4.9). Her iki grup arasındaki c-myc translokasyon yüzdelerinin ortalaması arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Histopatolojik olarak, immünfenotipleri ve yüksek Ki-67 oranlan gösteren Burkitt lenfoma vakalanmn pozitif c-myc translokasyon oranlan ile korelasyon gösterdiği tespit edilmiştir. Aynca c-myc translokasyonu pozitif olan LBCL'lerin de yüksek ki-67 oranına sahip olduklan tespit edilmiştir. Tartışma ve Sonuç: İki renkli sinyal içeren CISH parafine gömülü lenfoma dokulannda c-myc translokasyonunun tespiti için sensitif bir method olarak kullanılabilir. Doku tesbit ve takibine bağlı faktörler yöntemin başansmı etkileyebilir. LBCL grubu vakalarda proliferasyon indeksi yüksek olanlarda c-myc translokasyonunun saptanması olaym biyolojisiyle uyumlu olarak yorumlanabilir. Bu da yöntemin duyarlılığını destekleyen bulgulardandır. Örneklerin ışık mikroskobunda değerlendirilmesi, kromozomal anormalliklerin histolojik ve morfolojik değişikliklerle birlikte yorumlanabilmesi ve tekrar değerlendirmeye imkan veren uzun ömürlü slaydlar bu yöntemin avantajlarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Detection Of C-Mye Translocation On Burkitt And Other Aggresive Large B Cell Lymphomas On Parafin Embedded Biopsy Samples By Chromojenic İn- Situ Hybridization (CISH) Introduction: C-myc translocation is the major genetic abnormality for Burkitt lymphomagenesis. Performing conventional cytogenetic methods for detection of c- myc translocations can be difficult in ratine practice. For this reason interphase flourescence in-situ hybridization (FISH) on paraffin embeded tissue sections was recomended in some previous studies. However it requires a flourescence microscope and special training for interpretation. It may also be difficult to visualize the morphologic features on dark field. Our aim in this study was to determine the efficiency of interphase chromogenic in-situ hybridization (CISH) for detecting the c-myc translocations of lymphoma cases on parafin tissue sections. Sections of tissue mikroarray blocks and cell suspensions both prepared from parafin blocks. Materials and Methods: We examined total of 44 B cell lymphoma cases diagnosed as Burkitt or other aggressive lymphomas. CISH was performed on paraffin sections of tissue mikroarray blocks and cell suspensions both prepared from parafin blocks. Digoxigenin labeled c-myc-c and biotin labeled c-myc-t DNA probes complementary to upstream and downstream regions of c-myc gene (Zymed, CA, USA) were used. For light microscopic visualization CISH Translocation detection kit (Zymed, CA, USA) was performed following the probe incubation with DAB nad Fast red chromogens. In every case two hundred cells showing two signals with each probe were counted. Results: The median age of the patients showing translocation was 24 (3-60), with no translocation was 59 (47-76). In Burkitt group the translocation percentage was ranged between %11 and %92.5 (median: %65.5). In the other types of lymphomas the transloaction percentage was ranged between %0 ile %75.9 with the median of %4.9. The translocation percentage differencies between two groups was statistically 62significant. The histopathology, immunphenotypes and high ki-67 ratios of the Burkitt lymphoma cases correlated with the positive c-myc translocation results. The other types of lymphomas with c-myc translocation showed high proliferation indices by ki-67. Discussion and Conclusion: Two colour split CISH can be used as sensitive method for detection of c-myc translocation on paraffin embeded lymphoma samples. Examination of very high proliferation indices in C-myc translocated cases of LBCL group is related to the biology of the disease and also can be accepted as a parameter for the reliability of this method. Examining the samples on light microscope, interpretation of chromosomal abnormalities in the context of morphological and histological changes and long life of the slides allowing repetition are the advantages of this method.