Meme kanserinde siklooksijenaz-2 ve kiliniko-patolojik parametreler ile ilişkisi
  1. Tez No: 165499
  2. Yazar: UMUT DİŞEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK KÖKSAL ERKİŞİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: COX-2, Meme kanseri, Östradiol, Siklooksijenaz sistemi, Breast cancer, COX-2, Cyclooxygenase system, Estrogene VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve en çok ölüme yol açan bir malignitedir. Östrojene uzun süre ve yüksek dozda maruziyet en önemli risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Epidemiyolojik çalışmalarda NSAİİ kullananlarda meme kanseri görülme insidansında azalma olduğu gösterilmiştir. NSAİ ilaçlar siklooksijenaz enzim sistemi üzerinden, COX-1 ve COX-2 enzimleri aracılığı ile etkisini gösterir. COX-2 birçok kanser dokusunda gösterilmiştir. Artmış anjiyogenez, apoptozis defekti, artmış hücre proliferasyonu ve aromataz enzimi indüksiyonu en önemli etkileridir. Tüm bu bilgiler ışığında yeni tam almış meme kanserli hastaların COX-2 düzeyi ile serum östradiol, progesteron ve klinikopatolojik parametreleri ile ilişkisini araştırmayı amaç edindik. Çalışmamıza kliniğimize başvuran toplam 54 hasta alındı. Hastaların demografik, reprodüktif ve klinik bilgileri alındı. Tedavi öncesi her hastanın serum östradiol, progesteron, FSH, LH değerlerine bakıldı. Rutin patolojik inceleme dışında, meme dokusundan, COX-2, BCL-2, Ki-67 immünhistokimyasal yöntemle bakıldı. Toplam 54 hastanın değerlendirildi. COX-2 ile östradiol ve progesteron düzeyleri ve diğer klinikopatolojik parametreler arasında ilişki saptanamaziken, COX-2 pozitif boyanan olguların Ki-67 ile yüksek oranda pozitif boyandığı saptanmıştır. Meme kanserinde COX-2'nin yeri hala araştırılmaktadır. Artmış COX-2 ile, lenf nodu metastazı, negatif östrojen reseptörü, Cerb-B2 artışı ve kötü prognoz ile ilişkiler bildirilmiştir. Bizim hastalarımızda COX-2 ile diğer parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Elde edilen bu sonuçlar, az hasta sayısı ve premenapozal hastalardaki östradiol ve progesteron seviyelerinin yorumlanmasındaki güçlükler nedeni ile olabilir. Daha çok hasta ve etkili hormon analizi bu konuda daha tutarlı sonuçlarına yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Breast cancer is the most common and fatal malignant disease seen among women. Exposure to estrogen in a long time of period is known to be the most important risk factor. The epidemiologic studies revealed that breast cancer occurs less in those who use NSAIDs. NSAIDs show their effects on cyclooxygenase enzyme system by inhibition of COX-1 and COX-2. COX-2 is an enzyme that was shown in many malignant t issues, o f w hich m ost i mportant e ffects a re i ncreased a ngiogenesis a nd cellular proliferation, apoptotic defect and induction of aromatase enzyme. We aimed to investigate the relationship between levels of tissue COX-2, serum estradiol, progesterone and clinicopathological parameters of patients with newly diagnosed breast cancer. Fifty-four female patients with newly diagnosed breast cancer who admitted to our clinic. The demographic data, reproductive and medical history and clinical informations of the patients were asssesed. Pretreatment levels of estradiol, progesterone, FSH and LH of each patient were detected. Besides routine pathological evaluation, immunohistochemical studies were done for COX-2, BCL-2 and Ki-67 in the breast tissue samples. 54 patients were assessed. While there was no statistically significant correlation between COX-2 and estradiol, progesterone levels and other clinicopathological parameters, it was seen that the samples which were stained COX-2 positive were also stained with Ki-67 and that was statisticaly significant. The value of COX-2 in breast cancer is still being investigated. It was reported previously that; elevated COX-2 is related to increased lymph node metastasis, negative e strogene r eceptors, p ositive C erb-B2 and p oorer p rognosis. Wee ouldn't find any significant relationship between COX-2 and other parameters in our patients. These results may be the reason of small number of patients and the difficulties in analyzing estradiol and progesterone levels obtained from premenapausal patients. The greater patients numbers and more relevant hormonal analyze may lead consistent results in such studies.