Self-etching primer kullanılarak yapıştırılan ortodontik braketlerin sıyırma ve çekme kuvvetlerine karşı tutuculuklarının in-vitro olarak karşılaştırılması
An in-vitro comparison of shear and tensile bond strength values of orthodontic brackets bonded with self-etching primer
  1. Tez No: 165585
  2. Yazar: JANAR JUMAGALİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILDIZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Self-etching primer, Tutuculuk, Fosforik asit. 100, Self-etching primer, Bond strength, Phosphoric acid etching. 101
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi amacıyla çekilmiş insan alt ve üst 1. küçük azı dişlerine self-etching primer uygulamasından sonra ışıkla sertleşen yapıştırıcı Transbond XT ile yapıştırılan un-coated metal ve yine ışıkla sertleşen APC sistemle yapıştırılan metal braketlerin sıyırma ve çekme kuvvetlerine karşı in-vitro ortamda gösterdikleri tutuculuk değerlerini asit-etching yönteminden sonra aynı tür yapıştırıcılarla yapıştırılan aynı tür braketlerin aynı yöndeki kuvvetlere karşı gösterdikleri tutuculuk değerleri ile karşılaştırmak ve deney sonrasında elde edilen mine yüzeyleri ile mine yüzeyinden ayrılan braket kaidelerini mikroskobik olarak inceleyerek kopma bölgelerini belirlemektir. Çalışmada tüm braketler ortodontik tedavi amacıyla çekilmiş insan 1. küçük azı dişlerine yapıştırılmıştır. İncelenen asit ve yapıştırıcı kombinasyonuna göre her biri 20 dişten oluşan dört grup, ayrıca sıyırma ve çekme kuvvetleri uygulanmak üzere bu grupların onar dişlik alt gruplara ayrılmaları sonucu toplam sekiz deney grubu oluşturulmuştur. Hazırlanan deney örneklerine laboratuvar ortamında mekanik deney cihazı yardımı ile sıyırma ve çekme kuvvetleri uygulanmış ve braketlerin diş yüzeylerinden koptukları anda meydana gelen kuvvet kaydedilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular Newton olarak kaydedilen kuvvet biriminin braket kaidesi alanına bölünmesiyle elde edilen MegaPascal birimi ile verilmiştir. Tüm gruplar sıyırma kuvvetlerine karşı daha yüksek tutuculuk değerleri göstermişlerdir. Self-etching + APC sistem braketlerin yer aldığı grup dışındaki tüm grupların sıyırma ve çekme kuvvetlerine karşı gösterdikleri tutuculuk değerleri arasındaki fark anlamlıdır. Sıyırma kuvveti uygulanan gruplarda en yüksek tutuculuk değeri Self- etching primer sonrası Transbond XT ile yapıştırılan un-coated metal braketler grubunda, en düşük tutuculuk değeri ise Self-etching primerin APC braketlerle kombine edildiği grupta meydana gelmiştir. Çekme kuvveti uygulanan gruplarda en yüksek tutuculuk değeri Asit-etching sonrası Transbond XT ile yapıştırılan un-coated braketlerin yer aldığı grupta, en düşük tutuculuk değeri de Self-etching primer sonrası Transbond XT ile yapıştırılan un-coated metal braketler grubunda elde edilmiştir. 99Kopma bölgelerinin belirlenmesi için diş yüzeyleri ve braket kaideleri stereo mikroskopta incelenmiş ve ARI indeksi kullanılarak skorlandırma yapılmıştır. Self- etching primer kullanılarak yapıştırılan braketlere sıyırma kuvveti uygulandığında kopma yapıştırıcı içinde veya yapıştırıcı ile braket kaidesi arasında meydana gelmiştir. Asit- etching yöntemi kullanılan deney örneklerine sıyırma kuvveti uygulanması sonucu örneklerin çoğunda kopma, yapıştırıcı ile braket kaidesi arasında meydana gelmiştir. Çekme kuvveti uygulanan tüm deney gruplarının büyük çoğunluğunda kopma yapıştırıcı ile braket kaidesi arasında meydana gelmiş ve yapıştırıcının tümü braket kaidesinin izi ile birlikte diş yüzeyinde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A comparison of in-vitro shear and tensile bond strengths of orthodontic brackets bonded with self-etching primer The purpose of this study was to compare the mean shear and tensile bond strength of stainless steel brackets bonded with a light-cured composite resin (Transbond XT, 3M Unitek) and APC system (Adhesive Precoated System, 3M Unitek) using a self etching primer (Transbond Plus Self-Etching Primer, 3M Unitek) or a conventional two- stage etch and prime system (38% phosphoric acid and Transbond XT primer). Brackets were bonded to 80 premolars extracted for orthodontic purposes with each bonding system. Each group was divided into two subgroups of 10 teeth each. One subgroup was subjected to shear testing, another one to tensile testing. After bonding, all samples were stored in a solution of 0.9% NaCl at 37°C for 72 hours and then tested in an universal testing machine (Lloyd T30K) with a crosshead speed of 5 mm/min. Before debonding procedure, all teeth were embedded in self cure acrylic. In shear testing groups roots of the teeth were embedded vertically with the crown exposed. In tensile groups crowns of the teeth were mounted in acrylic so that just buccal surface was exposed. A 3-way analysis of variance and Student's t test were used for the statistical evaluation. The mode of failure was observed by using stereo microscopy. The results of this study demonstrated that shear bond strength values are higher than tensile bond strength values. When bond strength values, obtained from shear and tensile groups evaluated separately, Transbond XT after self-etching primer application, produced the highest bond strength values, these values were significantly higher than those achieved in APC brackets combined either self-etching or acid-etching conditioning. In tensile groups, the highest bond strength values were produced by acid-etching + Transbond XT. The bond strength values obtained from all tensile groups were not significantly different from each other. A comparison of the adhesive remnant index scores indicated that; samples subjected to the shear force displayed bond failure within the adhesive or at the adhesive-bracket interface. In tensile groups, the failure occurred at the adhesive-bracket interface with a distinct impression of the bracket base.