Baş boyun radyoterapisinde tiroidin aldığı dozun araştırılması
Investigation of the dose received by thyroid in the head and neck radiotherapy
  1. Tez No: 165600
  2. Yazar: HEDİYE ACUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖNÜL KEMİKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Cranial irradiation, scattered radiation, TLD, thyroid dose, craniospinal irradiation. 35
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
6) ÖZET Tiroid bezi en radyoduyarlı dokular arasında yer almaktadır ve iyonize radyasyonla ışınlanması sonucunda ikincil tiroid tümörleri oluşabilir. Bu yüzden tiroid dozu özellikle çocuklarda çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı çocuklardaki profilaktik kranyum ışınlamaları, kranyo-spinal aks ışınlamaları ve yetişkinlerdeki total kranyum ışınlamaları sırasında tiroidin aldığı dozu belirlemektir. Bu çalışmadaki ışınlamaların tümü Co-60 ve 6 MV foton enerjileri için yapıldı ve tiroid dozu termolüminesans dozimetre (TLD) ile ölçüldü. Çocuk ve yetişkinlerdeki total kranyum ışınlamaları koruma bloğu olan ve olmayan karşılıklı paralel lateral alanlar kullanılarak gerçekleştirildi. Işınlamalar Co-60 için 80 cm SSD de ve 6 MV için 100 cm SED'de yapıldı. Tüm ölçümler beş kez tekrarlandı ve bu ölçümlerin standart sapmaları hesaplandı. Daha sonra tedavi planlaması için yetişkin ve çocuk fantomun CT kesitleri elde edildi. CT bilgileri CMS tedavi planlama sistemine aktarıldı ve tiroid dozları hesaplandı. Bu sonuçlar TLD sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Tiroid bezi çocuklarda alt alan kenarına daha yakın olduğu için yetişkinlerdekinde daha büyük tiroid dozu bulundu. Blok saçılmasından dolayı koruma bloklu ışınlamalarda tiroid dozu bloksuz ışınlamalardakinden daha yüksektir. Co-60 ışınlamalarındaki tiroid dozu 6 MV ışınlamalarından daha yüksek bulundu. Bu yüzden özellikle çocukluk çağı profilaktik kranyum ışınlamalarında 6 MV foton, Co-60 a tercih edilebilir. Anahtar kelimeler : (Cranyal ışınlama, saçılmış radyasyon, TLD, tiroid dozu, kranyo- spinal ışınlama. 34
Özet (Çeviri)
7) SUMMARY INVESTIGATION OF THE DOSE RECEIVED BY THYROID IN THE HEAD AND NECK RADIOTHERAPY The thyroid gland is among the most radiosensitive tissues and exposure to ionizing radiation may result in secondary thyroid tumors. Therefore, thyroid dose is particularly very important in children. The purpose of this study was to determine the radiation dose received by thyroid gland during childhood prophylactic cranial and kranyo-spinal axis irradiation and adult total cranium irradiation. In this study Co-60 and 6 MV photon energies was used and thyroid dose was measured with thermoliiminesans dosimeter ( TLD). Total cranial irradiation in children and adults were carried out using opposed parallel lateral fields initially without shielding block and then with shielding block. Irradiations were performed at SSD of 80 cm for Co-60 and at SID of 100 cm for 6 MV. All measurements were repeated five times and standard deviations (SD) of this measurements was calculated. Then CT scans of the adult and child phantom were obtained for treatment planning. CT data were transferred to CMS treatment planning system and thyroid doses were calculated. This results were compared TLD results. Thyroid doses in children were found greater than in adults since the thyroid gland of children is closer to inferior field edge. Because of block scattering, thyroid dose in the irradiation with shielding blocks was greater than dose without shielding. It is also found that thyroid doses of Co-60 irradiations was greater than 6 MV irradiation. Therefore, 6 MV photon can be preferred to Co-60 energy especially in the childhood prophylactic cranial irradiation.