Premenopoz over kanserlerinde mangan süperoksid dismütaz (MnSOD) gen polimorfizmi ve süperoksid dismütaz düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması
The investigation of the relationship between manganese superoxide dismutase (Mn-SOD) gene polimorphism and superoxide dismutase levels in pre-menopause women with ovarian cancer
- Tez No: 165599
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mn-SOD, Mitokondriyal Sinyal Sekansı ELISA, PCR, polimorfizm, over kanseri 46, Mn-SOD. Mitochondrial Signal Sequence, ELISA, PCR, polimorphism, ovarian carcinoma 47
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
6. ÖZET Bu tez çalışmasında 55 over kanseri tanılı hasta ve 51 sağlıklı gönüllü kadında, Mn-SOD geninin Mitokondriyal Sinyal Sekansının 9. kodonunun polimoriîzmi saptanmış ve bu polimorfîzmin hastalığa yatkınlık riski ve sağlıklı ve over kanserli bireylerde plazma Mn-SOD düzeylerine olan etkisi incelenmiştir. Toplam 106 (55 hasta + 51 kontrol) örnekten elde edilen DNA'lardan Mn-SOD geninin mitokondriyal sinyal sekansının 9. pozisyonundaki polimorfizmini saptamak için Polimcraz Zincir Reaksiyonu (Polymerase Chain Reaction, PCR), Restriksiyon Fragman Uzunluk Polimorfizmi (Restriction Fragment Lenght Polymorhism, RFLP) ve agaroz jel elektroforezi teknikleri kullanılmıştır. Ayrıca, plazma Mn-SOD düzeyleri ELİ S A yöntemiyle saptanmıştır. Sonuç olarak, örnek gruplarında biyokimyasal ve genetik parametrelerin dağılımları karşılaştırıldığında özellikle daha önce Japonya'da yapılan çalışmaya uygun olarak over kanserli hastalarda plazma Mn-SOD enzim seviyesinde yükselme olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte over kanserli hasta ve kontrol gruplarında Mn-SOD mitokondriyal sinyal sekans gcnotipi ve allel dağılımları ve bu dağılımların Mn-SOD plazma düzeyine etkisi açısından açısından anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Ayrıca sigara içmenin over kanseri riskine yatkınlık üzerinde önemli rol oynamadığı izlenimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY THE INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN MANGANESE SUPEROXIDE DISMUTASE (Mn-SOD) GENE POLIMORPHISM AND SUPEROXIDE DISMUTASE LEVELS IN PRE-MENOPAUSE WOMEN WITH OVARIAN CANCER In our study, we determined the Mn-SOD mitochondrial signal sequence gene polymorphism 51 healthy subjects and 55 patients with ovarian carcinoma and investigated the effects of this polymorphism on the risk of occurrence of ovarian carcinoma and Mn-SOD plasma levels. In order to determine the polymorphism at the 9 th position of the mitochondrial signal sequence of the Mn-SOD gene from the DNA samples acquired from 106 subjects (55 patients and 51 controls). PCR (Polymerase Chain Reaction), RFLP (Restriction Fragment Lenght Polymorphism) and Agarose Gel Electrophoresis techniques were utilized. Additionally, plasma Mn-SOD levels were determined by using ELISA method. The results in our study are in accord with the study made earlier in Japan by providing evidence that Mn-SOD levels are elevated in patients with ovarian carcinoma. However, the investigation on the control and patient groups showed no statistically significant results that the Mn-SOD mitochondrial signal sequence polymorphism and allele distributions are associated with increased risk of ovarian carcinoma or with the increased Mn-SOD plasma levels (p>0.05). Additionally, there was no observation made that smoking had effect on the risk of ovarian cancer.