Nicorandil ve sper/no ile nicorandil, sper/no karışımının postperatif intraperitoneal adezyonları önleyici etkilerinin sıçan uterin horn modelinde karşılaştırılması
Comparison of preventive effects of nicorandil, sper/no and nicorandil plus sper/no on postoperative intraperioneal adhessions in rat uterine horn model
  1. Tez No: 165601
  2. Yazar: TİMUÇİN TİMUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif adhezyon, nikorandil, uterus, rat, Postoperative adhesion, nicorandil, uterus, rat
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
IV NİKORANDİL VE SPER/NO İLE NİKORANDİL, SPER/NO KARIŞIMININ POSTOPERATİF INTRAPERITONEAL ADEZYONLARI ÖNLEYİCİ ETKİLERİNİN SIÇAN UTERİN HORN MODELİNDE KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Jinekolojik operasyonlardan sonra pelvik adezyon gelişimi ve adezyolizis sonrası tekrar oluşumu, hala pelvik cerrahinin en sık görülen komplikasyonu olup infertilite, kronik pelvik ağrı ve intestinal obstrüksiyona neden olabilir ve sonraki abdominal cerrahilerde operatif yaralanma riskini arttırır. Laparatomiyi takiben kadınların %60-90'ında pelvik adezyonlann geliştiği gösterilmiştir. Adezyon gelişimini önlemek veya azaltmak için operasyon teknikleri üretmek ve adjuvanlar uygulamak iki majör stratejidir. Minimal invaziv ve laparaskopik tekniklere rağmen iyatrojenik operatif travmadan kaçrnılamamaktadır. Bu nedenle adezyon gelişimini önlemek için adjuvan tedavi gereklidir. Bu çalışma sıçan uterin horn modelinde nikorandil, SPER/NO ve nikorandil ile SPER/NO kanşımının adezyon önleyici etkilerini araştırmak için yapıldı. Postoperatif adezyon gelişiminin karşılaştırılmasında tüm tedavi grupları serum fizyolojik grubuna göre belirgin olarak farklı bulundu. En iyi sonuç nikorandil ve SPER/NO'nun birlikte kullanıldığı grupta alındı. Özellikle üreme ile ilgili pelvik operasyonlarda farmakolojik adjuvanlann yaygm kullanımı, postoperatif adezyonlann azaltılmasında doğru bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF PREVENTIVE EFFECTS OF NICORANDIL, SPER/NO, AND NICORANDIL PLUS SPER/NO ON POSTOPERATIVE INTRAPERITONEAL ADHESSIONS IN RAT UTERINE HORN MODEL SUMMARY Pelvic adhesion development after gynecological operations and their reformation after adhesiolysis is still, up until now, the most common complication of pelvic surgery that presents itself in the form of infertility, chronic pelvic pain and intestinal obstruction, and that raises the risk of operative injury with subsequent abdominal surgery. It has been recognized that pelvic adhesions occur in 60-90% of women following a laparotomy. The two major strategies for adhesion formation prevention or reduction are adjusting surgical techniques and applying adjuvants. Even with rninimal invasive and laparoscopic techniques, iatrogenic surgical trauma cannot be avoided. Therefore, for prevention of adhesion formation, adjuvant treatment is necessary. This experimental study was designed to examine the use of Nicorandil, spermine NONOate (SPER/NO), and Nicorandil plus SPER/NO on prevention of adhesion formation in rat uterine horn model. Comparing the groups for the prevention of postoperative adhesion formation, in all the study groups adhesion scores were found significantly lower than that of the SF group. The best result found when Nicorandil and SPER/NO used together. Widespread use of barrier and pharmacologic adjuvants in pelvic operations, especially in the reproductive ones, is a right strategy to decreasing postoperative adhesions. For this purpose, Nicorandil and SPER/NO may be a good alternative in gynecologic surgery after further experimental and clinical studies.