Yüzeylerine dentin bağlayıcı uygulanmış ve uygulanmamış amalgam restorasyonlardan serbestlenen civa buharı miktarının in vivo olarak belirlenmesi ve karşılaştırılması
İn vivo evaluation and comparition of mercury vapour release amalgam restorations which were surface treated with dentine bonding and not treated
  1. Tez No: 165662
  2. Yazar: ZAFER KANYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ BÜYÜKGÖKÇESU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: amalgam, civa, dentin bağlayıcı, plazma, kan, soğuk buhar atomik absorpsiyon spektrometresi. 81, dental amalgam, mercury, amalgam bonding, plasma, blood, cold vapor atomic absorption spectrometry. 82
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
7. ÖZET In vivo çalışmamızda, klinikte yüzeylerine dentin bağlayıcı uygulanmış ve uygulanmamış amalgam restorasyonlardan serbestlenen civa miktarını kanda tespit etmek, kandaki civa seviyelerinin restorasyon öncesindeki ve sonrasındaki değişimlerini incelemek ve bunları karşılaştırmak amaçlandı. Herhangi bir sistemik rahatsızlığı ve daha önce yapılan amalgam restorasyonu olmayan hastalardan alınan kan örnekleri ile 2 kontrol grubu oluşturuldu (A ve B). Daha sonra; A grubundaki hastalara amalgam restorasyonlar, B grubundaki hastalara amalgam restorasyonlarla birlikte restorasyon yüzeylerine dentin bağlayıcı uygulandı. Bu uygulamalar tamamlandıktan 1 saat, 1 hafta ve 2 ay sonra tüm hastaların kan örnekleri tekrar alındı. Gruplara ait kan örnekleri santrifüj edilerek plazmalarına ayrıştırıldı ve elde edilen plazma örneklerinin civa analizleri atomik absorpsiyon spektrometresi ve hidrür sistemi modeli ile soğuk buhar yöntemi kullanılarak yapıldı. Çalışmamızda, kontrol gruplarından alınan kan örneklerindeki civa miktarlarının her iki grupta da düşük seviyede olduğunu saptadık. (A grubu ort:1,16 ppb, B grubu ort:1,22 ppb.) Kontrol grupları kan civa ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Amalgam restorasyonlar uygulandıktan 1 saat sonra her iki grupta da kan civa değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artışların olduğu gözlendi. (A grubu ort:1,70 ppb, B grubu ort:1,38 ppb.) Bu artışların; 1 hafta sonra daha da belirgin derecede olduğu (A grubu ort:2,43 ppb, B grubu ort:1,52 ppb), 2 ay sonra ise durduğu (A grubu ort:2,45 ppb, B grubu ort:1,40 ppb.) tespit edildi. A grubu ile B grubunun 1 saat, 1 hafta ve 2 ay sonra alınan kan örneklerinden oluşturulan çalışma grubu örneklerinin kan civa değerleri arasında anlamlı derecede fark tespit edildi. Amalgam restorasyonların yüzeylerinin dentin bağlayıcılar ile kapatıldığı B grubunun kan civa değerleri, sadece amalgam restorasyon uygulanan A grubunun kan civa değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Sonuç olarak, amalgam restorasyonlar uygulandıktan sonra kan civa değerlerinde belirgin artışların olduğu saptandı. Amalgam restorasyonlarla beraber 80dentin bağlayıcıların uygulandığı grupta bu artışların, uygulanmayan gruba göre daha az olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
8.SUMMARY This in vivo study, aimed to determine blood mercury levels of individuals with sealed and non sealed amalgam restorations and to compare blood mercury levels before and after amalgam restorations were placed. Venous blood of healthy volunteers were taken before and after amalgam placement and these samples formed two control groups (Group A and B). Group A patients received amalgam restorations while Group B patients received sealed amalgam restorations with amalgam bondings. Blood samples were again taken after one hour, one week and two months. The blood samples were centrifuged to obtain plasma samples and the obtained plasma was analysed using a atomic absorption spectrometry and cold vapor model. In our study, we found that both in Group A and B, plasma mercury levels were low. ( for Group A: 1,16 ppb, Group B 1,22 ppb) The difference between two groups was not statistically significant. Following the first hour of the amalgam restorations, the plasma mercury levels for both groups increased significantly. ( Group A: 1,70 ppb, Group B: 1,38 ppb) This increase continued following the first week ( Group A: 2,43 ppb, Group B:1,52) and stopped after 2 months ( Group A: 2, 45 ppb, Group B: 1,40 ppb). When compared to on sealed amalgam restorations, sealed restorations showed a statistically significant low level of plasma mercury at all time intervals.