Crataegus davisii türünün yapraklarının flavon bileşikleri yönünden araştırılması
Investigations on the flavonoid compounds from the leaves of Crataegus davisii
  1. Tez No: 165661
  2. Yazar: ULAŞ SÖZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ HİKMET MERİÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Crataegus, Rosaceae, Flavon Bileşikleri, Antioksidan Aktivite 91, Crataegus, Rosaceae, Flavonoids, Antioxidant Activity 92
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
VI- ÖZET Bu çalışmada Crataegus davisii türünün yapraklarının flavonoid bileşikleri araştırılmıştır. Yapılan miktar tayinleri sonucunda yapraklarda % 5.79 kül, % 7.39 su ve % 1.09 flavonoid bulunmuştur. Bitkinin yapraklarından flavonoid bileşikler olarak rutin, hiperozit, viteksin 2"-ramnozit ve viteksin 4'-ramnozit izole edilmiştir. Kersetin kromatografık olarak görülmüştür. İzole edilen diğer bileşikler kratakinon B ve klorojenik asittir. İzole edilen bileşiklerin yapıları şahit maddelerle karşılaştırarak ve UV, İR, NMR spektroskopik yöntemleriyle ispatlanmıştır. DPPH metoduyla yapılan antioksidan aktivite tayininde Crataegus davisii'nm IC50 değeri 1.57 mg/ml çıkmıştır. Taksonomisi tartışılan iki tür olan Crataegus davisii ve Crataegus pentagyna 'mn kromatografık karşılaştırmasında belirgin bir fark görülememiştir. Flavonoid yüzdesi olarak % 1.71 ile Crataegus pentagyna yapraklan daha zengindir. DPPH metoduyla yapılan antioksidan aktivite tayininde Crataegus pentagyna' mn IC50 değeri 1.09 mg/ml çıkmıştır. Çalışma sonuçlarına göre Crataegus davisifnin, istenen standartlardan düşük flavonoid yüzdesi nedeniyle, tıbbi kullanım için önerilmesi çok olası değildir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATIONS ON THE FLAVONOID COMPOUNDS FROM THE LEAVES OF CRATAEGUS DAVISII In this study the flavonoid compounds from the leaves of Crataegus davisii have been investigated. 5.79 % ash, 7.39 % moisture and 1.09 % flavonoid have been found in the leaves as the result of quantitative analysis. Rutin, hyperoside, vitexin 2"-rhamnoside and vitexin 4'- rhamnoside have been isolated as flavonoid compounds from the leaves of the plant. Quercetin has been detected chromatographîcally. Other isolated compounds are crataequinone B and chlorogenic acid. The structures of the isolated compounds have been elucidated by comparing with authentic samples and spectral data ( UV, IR, NMR ). The IC50 value of Crataegus davisii has been found as 1.57 mg/ml at antioxidant activity determination with DPPH method. No distinct difference has been found in the chromatographic comparison of Crataegus davisii and Crataegus pentagyna, both of whose taxonomy is still under discussion. The leaves of Crataegus pentagyna are richer in flavonoids ( 1.71 % ). The IC50 value of Crataegus pentagyna has been found as 1.09 mg/ml at antioxidant activity determination with DPPH method. Considering the results of the study, it is not probable that Crataegus davisii can be recommended for medicinal use because its flavonoid content is lower than the required standard.