Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden izole edilen influenza viruslarının tip ve alttiplerinin belirlenmesi
Typing and subtyping of influenze viruses isolated from various regions of Turkey
- Tez No: 165664
- Danışmanlar: PROF.DR. SELİM BADUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: influenza, sürveyans, Türkiye, RSV, ADV, PIV, istatistik. 114, Influenza, surveillance, Turkey, RSV, ADV, PIV, statistics. 115
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
7. ÖZET Çalışmamızın temeli 2003-2004 sezonunda Türkiye'de dolaşan influenza virusu suşlarımn sürveyansının yapılmasıdır. Türkiye genelinde 12 merkez istatistiksel veri, 29 merkez ise örnek sağlanması için işbirliği yapmıştır. Toplam 204 burun sürüntüsü, farenks sürüntüsü ve nazofarengeal aspirat örneği, MDCK ve Hep-2 hücrelerine ekilmiştir. Hastaların 91'inden (% 44.6) influenza A, 11 'inden (% 5.4) solunum sinsisyal virusu (RSV) ve 1 'inden (% 0.5) adenovirus (ADV) izole edilmiştir. 101 (% 49.5) örnek negatif kalmıştır. Influenza A suşlanndan tiplendirilen 30'u H3N2 antijenik tipinde olup, alttiplendirmesi yapılan suşlann sezon boyunca dünyada birçok yerde olduğu gibi A/Fujian/411/02-benzeri H3N2 viruslar olduğu bulunmuştur, influenza virusu izolasyonu ve influenza benzeri hastalıklı (İBH) hasta oram zamana göre incelendiğinde birbiriyle uyumlu oldukları görülmüştür. Türkiye'de influenza sezonunun pik dönemi 50. ve 3. haftalar arasında yer almıştır. ÎBH'lı hasta oram 52. haftada en yüksektir. Alman burun ve farenks sürüntüsü örnekleri, sigara kullanan ve kullanmayanlar ve influenza için aşılanan ve aşılanmayanlar arasında influenza A izolasyonu açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Klinik semptomlar içinde, 38°C üzerindeki ateş ve üşüme/titreme belirtileri olanlar ve olmayanlar arasında influenza A izolasyonu açısından anlamlı bir fark saptanmışta (sırasıyla, p=0,001 ve p=0,016). Influenza virusu izole edilen hastalardan ilaç kullanımı belirlenebilenlerin % 54,9'unun antibiyotik kullandığı belirlenmiştir. Sağlık çalışanlanmn influenza infeksiyonu açısından durumu ve toplam iş veya okul günü kaybı değerlendirilmiştir. Son olarak, influenza epidemilerinin değerlendirilmesinde yararlı olabilen zamana göre ölüm parametresini değerlendirmek amacıyla, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne ait 2002-2004 ve Devlet İstatistik Enstitüsü'ne (DİE) ait 1990-1999 yıllarındaki ölüm verileri incelenmiştir. DİE'ne ait değerlendirilen on yıllık veride, kış aylarında ölüm sayılarının arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY TYPING AND SUBTYPING OF INFLUENZA VIRUSES ISOLATED FROM VARIOUS REGIONS OF TURKEY The objective of the study is to survey influenza strains circulating in 2003-2004 season in Turkey. 12 centers throughout Turkey were collaborated for data and 29 centers for specimen collection. A total of 204 samples consisting of nasal and pharyngeal swabs and nasopharyngeal aspirats were inoculated on MDCK and HEp-2 cell lines. Influenza A was isolated from 91 (44.6%) of patients while 11 (5.4%) samples for respiratory syncytial virus (RSV) and one (0.5%) for adenovirus (ADV) were positive. 101 samples remained negative (49.5%). 30 influenza A strains typed were of H3N2 antigenic type while strains fully characterized were A/Fujian/411/02-like H3N2 viruses as most of the global strains during the season. When compared in relation to time, it was found that influenza isolation and patients with influenza-like illness (ELI) were in agreement. The peak of influenza season in Turkey stood between the 50th and third weeks, the 52nd week having the highest ratio of patients with ILL There were no significant differences between nasal and throat swabs, smoking and non-smoking persons and people vaccinated and not vaccinated against influenza, in relation to influenza A isolation. Among clinical symptoms, a significant difference was found between those having fever above 38°C or chills and those having not, in relation to influenza isolation (p=0,001 ve p=0,016, respectively). It was found that 54,9% of drug usage determined patients with positive samples for influenza used antibiotics. The situation of healthcare workers for influenza infection and total work or school absenteeism were evaluated. Finally, parameter of total deaths according to time that could be valuable in determining effects of influenza epidemics îdJbr-4h£-y-ear-sJ2Qi)2^2û04jn^^ and for 1990-1999 in Turkey according to the State Statistical Institute (DİE). From the ten years of data of DİE, excess mortality during winter months was observed.