İnsan endotel hücre kültüründe büyüme faktörlerinin hücre proliferasyonuna etkisi
The effect of growth factors on cell proliferation in human endothelial cell culture
- Tez No: 165742
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YEŞİM ÜNLÜÇERÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Endothelium, Endothelial cells, Angiogenesis, HUVEC, VEGF, eNOS, COX2. 105
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
6. ÖZET Bu tez çalışmasında değişik konsantrasyonlardaki VEGF'in endotel hücre proliferasyonu ile nitrik oksit sentezinde bu hücrelerde önemli bir enzim olan eNOS, PGI2 oluşumunda anahtar enzim olan COX2 proteinlerinin ekspresyonu üzerine etkisi incelendi. Bunun için amacımız, in vitro çalışmalarda kullanılabilecek primer endotel hücrelerinin insan göbek kordonundan elde edilmesine ve bu hücrelerin immünhistokimyasal karakterizasyonuna ait tekniklerin yerleştirilebilmesi ve tekrarlanabilirliğinin sağlanmasıydı. Buna yönelik olarak insan göbek kordonundan kollajenaz enzimi kullanarak endotel hücresi izolasyonu yapıldı, elde edilen hücreler kültür ortamında çoğaltıldı, endotel hücreleri von Willebrand faktör ekspresyon yöntemi ile karakterize edildi ve endotel hücre popülasyonunun kültür ortamında iki kat çoğaldığı süre (population doubling time=PDT) tespit edildi. Bu tezde bunlardan sonra yapılan çalışmalar, HUVEC'lerde VEGF'e bağlı sinyal iletim yolaklarında yer alan eNOS ve COX-2 proteinlerinin ekspresyonları üzerine VEGF'in etkisinin Western blot yöntemi ile gösterilmesiydi. 1 ng/ml VEGF ile 48 saat inkübasyonun kontrolle karşılaştırıldığı deneyde, VEGF'in eNOS ekspresyonunu 1.7 kat arttırdığı, bir diğer deneyde, eNOS protein ekspresyonunun 5 ng/ml VEGF ile 24 saat inkübasyonda kontrole göre 1.86 kat arttığı, 1 ve 10 ng/ml VEGF konsantrasyonlarında ise artışların daha az olduğu, üçüncü deneyde ise 10 ng/ml VEGF ile 24 saat inkübasyonda kontrole göre 1.8 kat arttığı belirlenmiştir. Deneylerimizde VEGF'e bağlı eNOS protein ekspresyonundaki artışın beklenenden az olmasının, deneylerin hücrelerin büyüme alanlarını tamamen doldurmuş ve yoğun olduğu şartlarda yapılmış olmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. eNOS gen ve protein ekspresyonunun hücrelerin büyüme ortamındaki yoğunluklarına bağlı olarak değiştiği rapor edilmiştir. Deneylerimizde elde ettiğimiz VEGF'e bağlı eNOS ekspresyonu yanıtında bu etkinin rolünü ortaya koymak amacıyla ortamdaki yoğunluğu düşük (180 000 hücre/100 mm'lik hücre büyütme kabı), ve yüksek (720 000 hücre/100 mm'lik hücre büyütme kabı) olan hücrelere VEGF eklenerek yapılan deneylerde, düşük yoğunluktaki hücrelerde eNOS ekspresyonunun kontrole göre 1.6 kat arttığı, yüksek yoğunluktaki hücrelerde ise değişmediği görülmüştür. 102C0X2 ekspresyonunun çalışıldığı deneylerde, 1 ng/ml VEGF ile 4 ve 24 saat inkübe edilen HUVEC'lerde COX2 ekspresyonunun kontrollere göre sırası ile 1.4 ve 1.9 kat arttığı, 10 ng/ml VEGF ile 1 saat inkübasyon ile yapılan bir diğer deneyde, COX2 ekspresyonunun kontrole göre yaklaşık 5 kat arttığı belirlenmiştir. Bu tezde yapılan ön çalışmalarda, VEGF'in HUVEC hücrelerinde eNOS ve COX2 proteinlerinin ekspresyonları üzerindeki arttırıcı etkisinin literatür ile uyumlu olduğu gözlemlenmiş olup bundan sonraki çalışmalarda bu sinyal ileti yolaklarının ayrıntılı analizi yapılacaktır. Anahtar Kelimeler; Endotelyum, Endotel hücreleri, Anjiyogenez, HUVEC, VEGF, eNOS, COX2 103
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF GROWTH FACTORS ON CELL PROLIFERATION IN HUMAN ENDOTHELIAL CELL CULTURE 7. SUMMARY In this thesis, we investigated the effects of varying concentrations of vascular endothelial growth factor (VEGF) on the proliferation of endothelial cells, expression of eNOS, an important enzyme in nitric oxide synthesis, and expression of COX2, the key enzyme in the formation of PGL. Our goal was to establish the techniques necessary to obtain the primary endothelial cells to be used in in vitro studies from the human umbilical cord, and to immunohistochemically characterize these cells, as well as to ensure the reproducibility of these techniques. To this end, endothelial cells were isolated from human umbilical cords by collagenase digestion, the cells obtained this way were allowed to proliferate in culture, their von Willebrand factor expression characterized and endothelial cell population doubling time (PDT) was determined. Subsequent to these experiments, the effects of VEGF on the expression of eNOS and COX2 proteins, which play an important role in HUVEC VEGF dependent signal transduction pathways, were shown by Western blot analysis. VEGF increases the eNOS expression by a factor of 1.7 with respect to the control value when extracts of HUVEC that are incubated in 1 ng/ml VEGF for 48 hrs is compared to extracts of untreated cells (control). In another experiment, 24 hours incubation in 5 ng/ml VEGF increases eNOS expression by a factor of 1.86 with respect to the control value; and in the third experiment 24 hours incubation in 10 ng/ml VEGF increases eNOS by a factor of 1.8. The fact that the increase in VEGF dependent eNOS protein expression was less than expected could be due to the fact that the experiments were performed under the conditions in which the cells were overconfluent. It has been previously reported that eNOS gene and protein expression changes according to the cell density. To see if this was the case, experiments were carried out where underconfluent (180 000 cells/1 00mm petri dish) and confluent (720 000 cells/1 00mm petri dish) cells were incubated with VEGF and analyzed as before. eNOS expression in the underconfluent cells increased by a factor of 1.6 with respect to the control value whereas no change in expression was observed in the case of confluent cells. 104In C0X2 expression experiments, when HUVECs were incubated in 1 ng/ml VEGF for 4 or 24 hours, C0X2 expression was found to increase by a factor of 1.4 and 1.9 respectively with respect to the control value. In another experiment where cell were incubated in 10ng/ml VEGF for 1 hour, COX2 was found to increase 5 fold with respect to the control value. Preliminary results that show an increasing effect of VEGF on HUVEC eNOS and COX2 protein expression are consistent with those reported in the literature. Detailed analysis of these signal transduction pathways is planned for our future studies.