Türkiye'de enerji tarımını uygulayabilme olanakları
Application possibilities of energy agriculture in Turkey
- Tez No: 166121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜÇLÜ YAVUZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biomass, Energy Agriculture, Biofuel. Page number: Adviser: Doç. Dr. H. Güçlü Yavuzcan
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
TÜRKİYE'DE ENERJİ TARIMINI UYGULAYABİLME OLANAKLARI (Yüksek Lisans Tezi) TANER AŞÇI GAZI UNIVERSITESl FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mayıs 2005 ÖZET Hızlı nüfus artışı ve sanayileşmenin getirdiği yüksek miktardaki enerji talebi beraberinde birçok sorunu da getirmiştir. Fosil yakıtların yetersiz kalması, atık gazların doğaya bırakılmasıyla oluşan çevre kirliliği, enerji kaynaklarında ülkelerin dışa bağımlı hale gelmesi bu sorunlardan bazılarıdır. Biyokütle enerjisi bu noktada elverişli bir alternatif olarak gözükmektedir. Bu enerji dünyadaki en eski ve bilinen enerji kaynağıdır. Gelişen işleme teknolojileriyle biyokütle kaynakları günümüzde daha verimli kullanılabilmektedir. Özellikle sıvı yakıt teknolojisinde elde edilen gelişmeler ilgi çekici bir noktadadır. Bitkilerin enerji potansiyellerinin değerlendirilme çabası enerji tarımı adlı yeni bir alternatif enerji üretim sistemini ortaya çıkarmıştır. Türkiye de enerji tarımını uygulayabilme yeteneğine sahip bir ülkedir. Bu çalışmada bazı enerji bitkilerinin yetiştirilmesi, işlenmesi ve elde edilen enerji kaynağının yakıt özelliklerinin incelenmesi kapsamında enerji tarımının Türkiye'de uygulanabilme potansiyeli araştırılmıştır. Bilim kodu: Anahtar kelimeler : Biyokütle, Enerji tarımı, Biyoyakıt Sayfa adedi: Tez yöneticisi: Doç. Dr. H. Güçlü Yavuzcan
Özet (Çeviri)
IV APPLICATION POSSIBILITIES OF ENERGY AGRICULTURE IN TURKEY (M.Sc. Thesis) TANER AŞÇI GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY May - 2005 ABSTRACT Population in the world is increasing rapidly therefore, demand of energy and environmental problems are also enhancing. Some of the problems concerned are insufficient availability of fossil fuels, environmental pollution of churn gasses, foreign dependence on the resources of energy. In this matter biomass energy can be suitable. This energy is the oldest and the most known energy resouce in the world. Biomass resources can be more productive by developed processing technologies recently. Especially, developments in liquid fuel technology are in a good position. Evaluation efforts of energy potantial of plants were appeared to new an alternative energy production system. Its called energy agriculture. Turkey has got ability to apply energy agriculture. İn this study fuel properties of some plants, grow, processed and application possibilities of energy agriculture in Turkey were researched. Science code: