Fındık zurufu içerikli yetiştirme ortamların Lentinus edodes mantarının gelişim, verim ve kalitesi üzerine etkileri
Effects of substrates containing hazelnut husk on growth, yield and quality of Lentinus edodes
- Tez No: 166137
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSUN PEKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lentinus edodes, fındık zurufu, yetiştirme ortamı, verim, Lentinus edodes, hazelnut husk, substrate, yield
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
FINDIK ZURUFU İÇERİKLİ YETİŞTİRME ORTAMLARININ Lentinus edodes MANTARININ GELİŞİM, VERİM ve KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZET Bu çalışma fındık zurufu içerikli ortamların kontrollü üretim odası koşullarında Lentinus edodes (Berk.) Sing, mantarının gelişim, verim ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Aralık 2003-Ağustos 2004 döneminde yürütülmüştür. Çalışmada talaş:kepek:darı (3.2:0.4:0.4) ve ta!aş:saman:kepek (2.4:0.8:0.8) ortamları kontrol olarak kullanılmıştır. Fındık zurufu:saman (1:3, 1:1 ve 3:1), fındık zurufu:saman:kepek (3:0.6:0.4), fındık zurufu:talaş (1:3, 1:1 ve 3:1), fındık zurufu:talaş:kepek (3:0.6:0.4) karışımları ve yalnız fındık zurufundan hazırlanan yetiştirme ortamları ile kontrol ortamları karşılaştırılmıştır. Yetiştirme ortamlarının sterilizasyon sonrası pH, nem, kül, C, N, mineral madde miktarları ve C/N oranları belirlenmiştir. Yetiştirme ortamlarının misel gelişim oranları, misel gelişim ve ilk hasat süreleri, verim, biyolojik etkinlik oranları ile elde edilen mantarların morfolojik ve bazı kimyasal özellikleri tespit edilmiştir. Kontrol ortamları ile talaş karışımlarından hazırlanan ortamların misel gelişim sürelerinin daha kısa olduğu bulunmuştur, ilk hasada kadar geçen süre önemli derecede 1FZ:3T ortamında (129 gün), diğer ortamlara (77.00-95.33 gün) göre daha uzun bulunmuştur. En yüksek verim ve biyolojik etkinlik oranı 2.4T:0.8S:0.8K kontrol ortamından (sırasıyla 233.92 g/1 kg ortam ve %87.73) elde edilmiştir. En düşük verim ise aralarında istatistiksel fark bulunmayan FZ, FZ:T (3:1), FZ:S (3:1) ve FZ:T (1:3) (sırasıyla 169.24, 154.02, 153.33 ve 150.77 g/ 1 kg ortam) ortamlarında tespit edilmiştir. En düşük biyolojik etkinlik fındık zurufunun tek başına kullanıldığı ortamda (%43.73) bulunmuştur. Fındık zurufundan hazırlanan ortamların biyolojik etkinlik oranları arasında istatistiksel fark bulunmadığı ve %48.72 - 62.24 arasında değiştiği belirlenmiştir. Fındık zurufunun tek başına kullanıldığı ve karışımdaki oranının arttığı ortamlarda verim ve biyolojik etkinlik oranlarının azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF SUBSTRATES CONTAINING HAZELNUT HUSK ON GROWTH, YIELD AND QUALITY OF Lentinus edodes ABSTRACT This research was conducted to determine the effects of substrates containing hazelnut husk on growth, yield and quality of Lentinus edodes (Berk.) Sing, during December 2003-August 2004 under the controlled production room conditions. In this study, mixture of sawdustbraimmillet (3.2:0.4:0.4) and sawduststraw: brain (2.4:0.8:0.8) were used as control. They were compared with the mixture of hazelnut husk:straw (1:3, 1:1 ve 3:1), hazelnut husk:straw:brain (3:0.6:0.4), hazelnut husk:sawdust (1:3, 1:1 ve 3:1), hazelnut husk:sawdust:brain (3:0.6:0.4) and alone hazelnut husk. Moisture, pH, ash, C, N, mineral content and C/N ratios of substrates after sterilization were determined. Spawn run rate and time, day to first harvest, total mushroom yield and biological efficiency rate for substrates, and morphological and some chemical properties of mushrooms were also determined. It was found that spawn run time for control and substrates prepared by sawdust mixtures was shorter than others. Days to first harvest was significantly longer than that of other substrates (77.00-95.33 days), only 1 hazelnut husk:3sawdust substrate (129 days). The highest total mushroom yield and biological efficiency rate were obtained from mixture of sawdust:straw:brain (2.4:0.8:0.8) substrate (233.92 g/1 kg substrate and 87.73%, respectively). The lowest yield were also determined in hazelnut husk, hazelnut husk:sawdust (3:1), the hazelnut husk:straw (3:1) and hazelnut husk:sawdust (1:3) substrates that don't showing statistically significance (169.24, 154.02, 153.33 ve 150.77 g/ 1 kg substrate, respectively). The lowest biological efficiency (43.73%) was found in substrate containing hazelnut husk alone. Biological efficiency of substrates prepared by hazelnut husk were not statistically different. It was determined that their biological efficiency ranged from 48.72% to 62.24%. Total mushroom yield and biological efficiency reduced both in substrates prepared by hazelnut husk alone and substrates having increasing amount hazelnut husk.