Haydarpaşa limanina uluslararası atık alım tesisi modelinin uygulanması
Application of the international port reception facilities model to port of Haydarpaşa
- Tez No: 166166
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNİP BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Haydarpaşa, liman, alım, atık, Haydarpaşa, port, reception, waste Science
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Programı : Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Tez danışmam : Yard. Doç. Dr. Münip BAŞ Tez türü ve tarihi : Yüksek Lisans - Aralık 2004 ÖZET HAYDARPAŞA LİMANINA ULUSLARARASI ATIK ALIM TESİSİ MODELİNİN UYGULANMASI Alp AYDIN Bu çalışmada, atık alım tesisleri hakkında bilgiler verilip daha sonra atık alım tesisleri ile ilgili olarak standartların bulanabileceği MARPOL 73/78 konvansiyonuna bağlı olarak günümüz ihtiyaçlarına uygun modern bir atık alım tesisinde bulunması mümkün veya bulunması gerekli atık alım ve atık işleme/arıtma elemanları ortaya konmuş, bu elemanlar hakkında bilgiler sunulmuştur. Sonraki konularda modern bir atık alım tesisinin planlanması sırasında karşılaşılan adımlardan ve ayrıca atık alım tesisleri projeleri için yararlanılabilecek fon kaynaklarından da bahsedilmiştir. Atık alım tesisleri planlanması bittikten sonra artık tesislerin işletilmesi sırasında oluşan maliyetleri karşılamaya yönelik olarak tesisin atık alımında uygulayabileceği ücretlendirme sistemleri de tanıtılmıştır. Nihayet en sonunda Haydarpaşa Limanında ki halihazırda ki durum belirtilerek gerek atık alım ekipmanları, gerek ücretlendirme sistemi bazı yurt dışı ülke limanları ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak eksiklikler ortaya konarak gerekli düzenleme ve eklentiler yapılması gerekliliği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
University : Istanbul Technical University Instutite : Institute of Science and Technology Science Programme : Maritime Transportation Management Eng. Programme : Maritime Transportation Management Eng. Supervisor : Asst. Prof. Dr. Münip BAŞ Degree Awarded and Date : Master Science - December 2004 SUMMARY APPLICATION OF THE INTERNATIONAL PORT RECEPTION FACILITIES MODEL TO PORT OF HAYDARPAŞA Alp AYDIN In this study, at first chapter some informations regarding the study itself is given. Second chapter summarizes the concept of waste reception facilities and therir history. Third chapter contains information about hazardous materials, which are under control of MARPOL 73/78 convention. At the forth subject, planning of the port waste reception is dealed. Fifth chapter is where cost recovery systems are introduced and it is inspected which recovery system is suitable for different lands of waste. At sixth chapter, waste collection equipments and cost recovery system used in Port of Haydapasa is compared with some countries ports and at last some arrangements and suggestions are made for waste reception facility at Port of Haydarpaşa