An algorithm for the capacitated vehicle routing problem with time windows
Teslim zaman aralığı ve araç kapasitesi kısıtlı araç rotalama problemi için bir algoritma
- Tez No: 166851
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDEF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Teslim zaman aralığı kısıtlı araç rotalama problemi, yerel tarama, sezgisel yöntemler, Vehicle routing problem with time windows, local search, heuristics IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ TESLİM ZAMAN ARALIĞI VE ARAÇ KAPASİTESİ KISITLI ARAÇ ROTALAMA PROBLEMİ İÇİN BİR ALGORİTMA Pehlivanoğlu, Osman Yüksek Lisans., Endüstri Mühendisliği Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sedef Meral Eylül 2005, 133 sayfa Teslim zaman aralığı ve araç kapasitesi kısıtlı araç rotalama probleminde amaç, coğrafik olarak bir bölgeye dağılmış; talepleri bilinen ve belirli zaman kısıtı olan müşteri ihtiyaçlarım; kapasite sınırlı özdeş araç filosu ile zaman ve kapasite sınırlan dahilinde asgari maliyet ile karşılamaktır. Küçük boyutlu zaman kısıtlı araç rotalama problemlerinde dahi optimal çözüm elde etmek oldukça zordur. Bu yüzden optimal sonuca yakın sonuçlar elde etmek için birçok sezgisel yöntem geliştirilmiştir. Bu çalışmada, rota kurma ve rota geliştirme olarak iki aşamadan oluşan bir yerel tarama algoritması geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritmanın performansı Solomon'un (1987) ve Homberger ve Gehring'in (1999) problem setleri ile test edilmiştir. Çıkan sonuçlardan çözüm kalitesi bakımından ümit verici sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ALGORITHM FOR THE CAPACITATED VEHICLE ROUTING PROBLEM WITH TIME WINDOWS Pehlivanoğlu, Osman M.S., Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Sedef Meral September 2005, 133 pages In this thesis the capacitated vehicle routing problem with time windows (VRPTW) is studied, where the objective is to serve a set of geographically dispersed customers with known demands and predefined time windows at the minimum cost. It is hard to find an optimal solution for the VRPTW even if the problem size is small. Therefore, many heuristic methods are developed to obtain near optimal solutions. In this study a local search algorithm is proposed for solving the VRPTW, which consist of route construction and route improvement phases. Computational experiments are conducted with Solomon (1987)'s and Homberger and Gehring (1999)'s problem sets in order to test the performance of the proposed algorithm. From the computational results encouraging results are obtained in terms of solution quality.