Design and implementation of a privacy framework for WEB services in the travel domain
Turizm alanında ağ servisleri için gizlilik alt yapısı tasarım ve geliştirmesi
  1. Tez No: 166863
  2. Yazar: MEHMET ERKANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Ağ Servisleri, Ağ Servisleri Gizliliği, Ontolojiler, Gizlilik Karşılaştırması, E-Business, Web Services, Web Service Privacy, Ontologies, Privacy Matching. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
TURİZM ALANINDA AĞ SERVİSLERİ İÇİN GİZLİLİK ALT YAPISI TASARIM VE GELİŞTİRMESİ Erkanar, Mehmet Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Asuman Doğaç Kasım 2005, 90 sayfa Ağ servisleri, diğer programlar tarafından kullanılmaya hazır, bir araya getirilerek ağda kullanıma açılmış fonksiyonlar bütünüdür. Aynı zamanda, ağ servisleri, açık dağıtık sistemler yaratmanın da yapı taşlandır. Kişilerin ve şirketlerin, varlıklarını tüm dünyaya açmalarını sağlarlar. Ağ servislerinde var olan birlikte çalışırlık yüzünden kişisel gizlilik yönetimi, kaçınılmaz öneme sahip olmuştur. Şirketler ve bireyler, kendilerine ait açık bilgilerini sınırlayabilmeli, ve bu bilgilerin kullanımını belirleyebilmelidir. Tezde, bir kişisel gizlilik alt yapısı tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Bu alt yapı, ağ servislerine ait olan gizlilik belirleme belgelerinin hazırlanmasını ve karşılaştırılmasını sağlamaktadır. Gizlilik belirleme belgeleri, ağ servislerinin girdi ve çıktılarının tanımlandığı mesaj ontolojileri üzerine kurulmaktadır. Servis isteyenler ve verenler, servis işlemleri başlamadan önce karşılaştırılacak olan, kendilerine ait belgeleri oluşturabilmektedir. Gizlilik belgeleri içeriği, W3C oluşumunun Gizlilik Tercihleri Platformu belirtiminden alınmıştır.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A PRIVACY FRAMEWORK FOR WEB SERVICES IN THE TRAVEL DOMAIN Erkanar, Mehmet M. S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç November 2005, 90 pages A web service is a collection of functions that are packaged as a single entity and published to the network for use by other programs. Web services are building blocks for creating open distributed systems, and allow companies and individuals to quickly and cheaply make their digital assets available worldwide. With considerable interoperability, privacy management becomes an inevitable concern of the web services. Companies and individuals should be able to restrict the information available about themselves and specify the use of that information in order to protect their confidentiality. In the thesis, a privacy framework has been designed and implemented in order to prepare and match privacy documents for web services. Privacy documents are prepared based upon message ontologies which describe the input data of web services. Service requestors and providers prepare their own privacy documents which are going to be checked before the web service transaction begins. Privacy content has been derived from the World Wide Web Consortium's Platform for Privacy Preferences specification.