Personalization on the web: Design and implementation of the client side of the system
WEB kaynaklarının kişiselleştirilmesi: İstemci uygulamasının tasarımı ve geliştirilmesi
- Tez No: 93234
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kişiselleştirme, genişletilebilir işaretleme dili, xml, kaynak açıklama çerçevesi, rdf, kişisel tercihlerin verilebilmesini sağlayan platform, p3p, appel, kişisel tercih değişim dili, tercih kuralı, p3p önerisi, Web gezgin zekası, wbi, işaretleme dilleri, kaynak açıklaması, Web, Web servisi, gizlilik, gizlilik tercihi, gizlilik koruması, gözatma tarihçesi, click-stream bilgisi vı, Personalization, extensible markup language, xml, resource description framework, rdf, platform for privacy protection, p3p, appel, preference exchange language, preference rule, p3p proposal, Web browser intelligence, wbi, markup languages, resource description, Web, Web service, privacy, privacy preference, privacy protection, navigation history, click-stream data IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz WEB KAYNAKLARININ KİŞİSELLEŞTİRİLMESİ: İSTEMCİ UYGULAMASININ TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ Iravul, İbrahim Volkan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Ocak 2000, 112 Sayfa Kişiselleştirme, Web kaynaklarının, kullanıcılara daha iyi hizmet vermek amacıyla kişilere has bilgileri sunmasıdır. Günümüzde bu amaç için“kurabiye (cookies)”kullanılmaktadır. Kurabiyeler Web kaynaklarının daha önce servis vermiş oldukları gezginleri tanımalarını sağlar ve kişisel servis vermek amacıyla kullanılır. Bununla birlikte, bir sunucu tarafından kullanıcıların sabit disklerine yazılan kurabiyeler başka bir sunucu tarafından kullanılamaz. Bu tezde, kişiselleştirme sisteminin kullanıcı tarafı, günümüzde kullanılan sistemin kapsamı genişletilerek geliştirilmiştir. Sistemin amacı; Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML), Kaynak Açıklama Çerçevesi (RDF) ve Kişisel Tercihlerin Verilebilmesini Sağlayan Platform (P3P) gibi günümüz Web standartlarını kullanarak, kullanıcıların ilgi ve profillerine göre daha iyi kişisel servisler sunmaktır. Kişiselleştirme sistemi aynı zamanda kullanıcılara Web kaynaklarının özel isteklerini otomatik olarak değerlendirmelerinde yardım eder. xc yükseköğretim kuruluSistem, platformdan bağımsızlık kazanması için Java kullanılarak geliştirilmiştir. Bu tezde geliştirilen kişiselleştirme sistemi, sisteminin tamamının kullanıcı tarafını oluşturmaktadır. Sistemin sunucu tarafı diğer bir yüksek lisans tezi kapsamında geliştirilmekte olup bu iki sistem birbiri ile entegre edilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERSONALIZATION ON THE WEB: DESIGN AND IMPLEMENTATION OF THE CLIENT SIDE OF THE SYSTEM Iravul, Ibrahim Volkan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç January 2000, 112 Pages Personalization generally refers to making a Web site more responsive to unique and individual needs of each user. The current state of the art on the Web for personalization is the use of“cookies”. Cookies allow Web servers to recognize a user's browser when it returns to a site and thus are used for personalized service. However, cookies are not interoperable, that is a cookie placed at the hard disk of the client by a server is not reusable by another server. In this thesis the client side of a personalization system, which extends the current state of art, is developed. The primary goal of the system is to provide better personalization services to the user according to the his/her interest and his/her profile by making use of the most recent Web standards; namely, Extensible Markup Language (XML), Resource Description Framework (RDF) and Platform for Privacy Preferences (P3P).The personalization system also helps the user to examine the privacy terms of the Web services automatically. The system is implemented in Java to provide for platform independence. The personalization system developed in this thesis constitutes the client side of the complete system; the server side of the system has been developed within scope of another MS thesis and two systems have been integrated.