Effect of surface roughness on ultrasonic testing
Yüzey pürüzlülüğünün ultrasonik muayeneye etkisi
- Tez No: 166864
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüzey pürüzlülüğü, ultrasonik test, pürüzlülüğün etkisi, pürüzlük ölçümü, Ultrasonic testing, surface roughness, effect of roughness, roughness measurement iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Öz YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN ULTRASONİK MUAYENEYE ETKİSİ İşleyici, Umut Y.Lisans, Makina Mühendisliği Departmanı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Bülent DOYUM Aralık 2005, 115 Sayfa Bu çalışmada, yüzey pürüzlülüğünün ultrasonik yankı yüksekliğine olan etkisi incelenmiştir. Deneyler, üst yüzeyi freze ile işlenmiş numuneler üzerinde yapılmıştır. İstenilen yüzey pürüzlülüğü değerleri, freze tezgahının parametreleri değiştirilerek işleme yapılmasıyla sağlanmış, freze kafasının küçük bir açıyla eğilmesiyle de yüzeylerde düzenli pürüzlülük elde edilmiştir. Deneyler, 0.5, 4.5, 11, 26.5 µm. Ra pürüzlülük değerlerine sahip numuneler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bütün numunelerin arka yüzeyleri, taşlanarak 1.5 µm Ra pürüzlülük değerine getirilmiştir. Her numunenin yan yüzeyinde, sabit derinliğe, 1.5, 2, 3, 4 mm çaplarında delikler açılarak bunların yapay hataları referans etmesi amaç edilmiştir. Darbe-yankı tekniği kullanılarak farklı pürüzlük değerlerine karşılık gelen yankı yükseklikleri incelenmiştir. Testler, değişik frekanslardaki ultrasonik problar kullanılarak tekrarlanmıştır. İlave bir karşılaştırma yapabilmek için de testler iki ayrı couplant kullanılarak tekrarlanmıştır. Sonuçlar, yüzey pürüzlülüğündeki artışın ses demeti basıncının azalmasına yol açtığım açıkça ortaya koymuştur. Her ne kadar, yüzey pürüzlülüğü dolayısıyla referans hataların tespit edilememesi gibi bir durumla karşılaşılmamış olsa da, uygun frekans ve couplant seçiminin, hataların ölçümlendirilmesinde ve ses zayıflaması ölçümlerindeki pozitif etkisi gözlemlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, pürüzlü yüzeyleri test etmekte, olası etkileri test öncesi tahmin etmekte ve pürüzlü yüzeye sahip parçalardaki hatanın belirlenebilirliğinde bir rehber olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SURFACE ROUGHNESS ON ULTRASONIC TESTING İŞLEYİCİ, Umut MSc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent DOYUM December 2005, 115 pages This study investigates the effect of front surface roughness on ultrasonic echo amplitude. Experiments were carried out on specimens whose front surfaces are machined by milling machine. Machining parameters were changed in milling process in order to obtain desired roughness values and milling head was tilted to a very small angle to obtain periodic rough surfaces. Experiments were performed with these specimens having roughness value of 0.5, 4.5, 11, 26.5 |im. Ra. The back surface roughness of all specimens was kept constant at 1.5 |im Ra by grinding operation. 1.5, 2, 3, 4 mm. holes were drilled at constant depth and to same side of each specimen to represent reference discontinuities. Ultrasonic tests, using pulse- echo technique were carried out to monitor echo amplitudes corresponding to different roughness values. The tests were also repeated by using different ultrasonic probes having different frequencies. For additional comparison, different couplants were used through the tests. The results showed that there was a significant increase in the reduction of the sound pressure level with the increase in the surface roughness. Although there was no uncertainty observed about not being able to detect discontinuity because of roughness but correct couplant and frequency selection has a positive effect on correctly sizing the discontinuity and at attenuation measurements. The results obtained with this work can be used as a guide for testing rough surfaces, predicting the effect on ultrasonic examination before testing and discontinuity detecting capability under rough surface conditions.