Experimental investigation of energy dissipation through triangular screens
Üçgen eleklerle enerji kırılımının deneysel olarak araştırılması
  1. Tez No: 166905
  2. Yazar: ENDAM GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER BOZKUŞ, PROF. DR. METİN GER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elek, enerji Hanlımı, üçgen elek geometrisi, boşluk oranı, hidrolik sıçrama, süperkritik akım, Screen, energy dissipation, triangular configuration, porosity, hydraulic jump, supercritical flow. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz ÜÇGEN ELEKLERLE ENERJİ KIRILIMININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Güngör, Endam Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Zafer Bozkuş Yardımcı Tez Danışmam: Prof, Dr. Metin Ger Mayıs 2005, 82 sayfa Bu çalışma için, üçgen eleklerdeki enerji kınlımım göstermek amacıyla bir dizi deney yapılmıştır. Yakın geçmişte yapılan araştırmalar sediment içeriği ihmal edilebilir oranda olan nehirlerdeki küçük hidrolik yapıların mansabında elek kullanılmasının suyun fazla enerjisini sönümlemek için etkili bir yol olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada ikili elek düzenlemesi %40'lık boşluk oranıyla kullanılmıştır. Eleklerin eğim açısı 60 derece olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın ana parametreleri menba su derinliği, eleğin yeri ve eleğin menbasındaki akımın Froude sayısıdır. Menba akımının Froude sayılan 7.5 ile 25.5 arasında değişmektedir. Araştırma süresince hidrolik bir yapının benzeşimini sağlayan bir kapağın çeşitli açıklık değerleri 1 cm, 1.25 cm, 1.6 cm, 1.7 cm, 2 cm, 2.5 cm, 2.7 cm, 3.2 cm and 3.3 cm olarak kullanılmıştır. Deney sonuçlan, üçgen elek geometrisinin aynı boşluk geometrisi uygulandığında dik koyulan eleklere kıyasla, enerji kınlımı üzerine artı bir etkisi olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF ENERGY DISSIPATION THROUGH TRIANGULAR SCREENS Güngör, Endam M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zafer Bozkuş Co-Supervisor: Prof. Dr. Metin Ger May 2005, 82 pages For the present study, a series of experimental works are executed to dissipate energy through triangular screens. Recent studies have shown that the implementation of the screen for energy dissipation is an effective way to extract out the excessive energy of water downstream of small hydraulic structures located in rivers of relatively negligible sediment content. In the present study, double screen arrangement with a porosity of 40% is used. The inclination angle of the screens is opted as 60 degree. The major parameters for the present study are upstream flow depth, location of the screen together with the supercritical upstream flow Froude number for a range covering from 7.5 to 25.5. The gate opening simulating a hydraulic structure is adjusted with various heights of 1 cm, 1.25 cm, 1.6 cm, 1.7 cm, 2 cm, 2.5 cm, 2.7 cm, 3.2 cm and 3.3 cm during the study. The results of the experiments show that the triangular screen configuration with the same pore geometry has no significant additional contribution on the energy dissipation as compared to vertically placed screens.