Thermal analysis of eutectic modified and grain refined aluminum-silicon alloys
Ötektik modifikasyonu ve tane inceltmesi yapılmış alüminyum-silikon alaşımlarının termal analizi
- Tez No: 166908
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tane inceltme, ötektik modifikasyon, alümiyum alaşımlarının termal analizi, soğuma eğrisi. VII, Grain refinement, eutectic modification, thermal analysis of aluminum alloys, cooling curve
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZ ÖTEKTİK MODİFİKASYONU VE TANE İNCELTMESİ YAPILMIŞ ALÜMİNYUM-SİLİKON ALAŞIMLARININ TERMAL ANALİZİ İslamoğlu, Hamza Erol Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali Kalkanlı Eylül 2005, 94 Sayfa Tane inceltici ve ötektik modifiye edicilerin eklenme sırası ve eklenmesinden sonraki bekleme süresinin etkisini gözlemlemek amacı ile dokuz AISi9Mg alaşımı hazırlanmıştır. Modifiye edici olarak Sr, AISr10 alaşımı şeklinde, tane inceltici olarak da AITİ5B alaşımı kullanılmıştır. Sıvı metale eklenen modifiye edici ve tane incelticinin etkisi olarak ötektik sıcaklığındaki düşüşler ve sıvılaşma sıcaklığında oluşan aşırı soğuma miktarlarındaki azalmalar, Heraeus Etectro-Nite marka Alu-Therm model alüminyum thermal analiz sistemi ile elde edilen soğuma eğrileri ile incelenmiştir. Tane inceltmesi ve ötektik modifikasyonu yapılmış dokuz farklı kompozisyondaki alaşımdan çekme deneyi numunesini elde etmek amacı ile alaşımlar 15 dakika ara ile 4 seferde metal kalıplara dökülmüştür ve aynı anda termal analizleri de yapılmıştır. Bu çalışmada tane inceltici olarak kullanılan AITİ5B ve modifiye edici olarak kullanılan AISr10 bileşiklerinin etkisi ve bu bileşiklerin eklenmesinden sonra vidöküm için en uygun sürenin bulunması için termal analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda Heraeus Electro-Nite üretimi olan Alu-Therm termal analiz sisteminin soğuma eğrilerinden hesaplamış olduğu parametreler ait olduğu dökümün içyapısı ile karşılaştırmıştır. Ayrıca etkileri daha iyi görmek amacı ile dökümlerin mekanik özelliklerinden sertlik, çekme mukavemeti ve yüzde uzamaları incelenmiştir. Çalışmada ayrıca döküm parçasının mekanik özelliklerini daha dökülmeden önce termal analiz yöntemi ile tahmin edebilme olasılığı göz önüne alınarak, termal analiz parametreleri ile mekanik test sonuçları arasındaki bağlantıların regresyon denklemleri ile bulunması üzerine de çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL ANALYSIS OF EUTECTIC MODIFIED AND GRAIN REFINED ALUMINUM-SILICON ALLOYS İslamoğlu, Hamza Erol M.Sc, Metallurgical and Materials Engineering Department Supervisor : Prof. Dr. Ali Kalkanlı September 2005, 94 pages A series of AISigMg alloys were prepared and tested to reveal the effect of addition sequence and timing of grain refiner and eutectic modifier. AISr10 master alloy was used as an modification reagent, and also for grain refiner AITİ5B master alloy was used. The depression at the eutectic temperature due to the addition of modifier and decrease in the amount of undercooling at the liquidus due to the presence of grain refiner were examined by the cooling curves which were obtained by the Alu-Therm instrument, which is the aluminum thermal analyzer of the Heraeus Electro-Nrte. The alloys that were both modified and grain refined were subsequently poured as tensile test specimen shapes In permanent die casting mould for four times at 60 minutes time intervals, meanwhile thermal analysis of the alloys were also made. In this work the effect of grain refinement and modification agent, also the determination of the optimum time to pour after adding these agents were studied by aluminum thermal analyzer. The parameters obtained from this ivanalyzer are compared with the microstructures; to see the effect of these agents on mechanical properties, hardness, tensile strength and percent elongation values were investigated. In this study the possibility of predicting the mechanical properties prior to casting by thermal analysis method was examined by regression analysis method. By this method relationship between thermal analysis parameters and mechanical properties was established.