Real time color based object tracking
Gerçek zamanlı renge dayalı nesne izleme
- Tez No: 166914
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ERKMEN, DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: nesne izleme, çok boyutlu renk histogramı, histogram geri izdüşüm, ortalama kaydırma, object tracking, multidimensional color histogram, histogram back-projection, Mean Shift IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZ GERÇEK ZAMANLI RENGE DAYALI NESNE İZLEME Özzaman, Gökhan Yüksek lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmet Erkmen Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gözde Bozdağı Akar Nisan 2005, 137 pages Bu çalışmada katı olmayan keyfi nesneleri izlemek için bir yöntem önerilmiştir. Yaklaşım, çok boyutlu renk histogramlanm kullanarak oluşturulan hedef modelinin, geri izdüşüm öncesi tekdüze azalan bir çekirdek profili ile uzamsal maskelenerek geliştirilmesi üzerine kurulmuş ve genişletilmiştir. Maskeleme, artalan görüntü öğelerinin etkisini bastırarak, gradyan tabanlı eniyilemeye uygun uzamsal düz hedef model gösterimini teşvik eder. Bu yaklaşımın arkasındaki anafikir histogram geri izdüşüm esnasında, hedef olasılık dağılım fonksiyonunun oluşturulmasında kullanılan nicemlenmiş öznitelik uzaylarının sayısındaki artışın, iyileştirilmiş hedef yerinin belirlemesine öncülük edebileceğidir. Hedef yeri belirlenmesi, ayrık verinin temelinde olan yoğunluk gradyanlarını tırmanarak dağılımın doruğunu bulan özyineli ortalama kaydırma yordamı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Son olarak, örtme, hedef ölçek ve yönelim değişimleri, değişen aydınlatma ve artalan parazit yansıma gibi gerçek zamanlı sınama durumları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REALTIME COLOR BASED OBJECT TRACKING Özzaman, Gökhan M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. İsmet Erkmen Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde Bozdağı Akar April 2005, 137 pages A method for real time tracking of non-rigid arbitrary objects is proposed in this study. The approach builds on and extends work on multidimensional color histogram based target representation, which is enhanced by spatial masking with a monotonically decreasing kernel profile prior to back-projection. The masking suppresses the influence of the background pixels and induces a spatially smooth target model representation suitable for gradient-based optimization. The main idea behind this approach is that an increase in the number of quantized feature spaces used to generate the target probability distribution function during histogram back- projection can lead to improved target localization. Target localization is performed using the recursive Mean shift procedure, which climbs the underlying density gradients of the discrete data to find the mode (peak) of the distribution. Finally, the real time test cases, such as occlusion, target scale and orientation changes, varying illumination and background clutter, are demonstrated.