Fuzzy spatial data cube construction and its use in association rule mining
Bulanık uzaysal veri küplerinin oluşturulması ve ilişki kurallarının bulunmasında kullanılışı
  1. Tez No: 166913
  2. Yazar: NARİN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık uzaysal veri küpü, uzaysal veri küpü, bulanık veri küpü, bulanık ilişki kuralları, uzaysal bilgi üretimi, Fuzzy spatial data cube, spatial data cube, fuzzy data cube, fuzzy association rules, spatial knowledge discovery. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Öz BULANIK UZAYSAL VERİ KÜPLERİNİN OLUŞTURULMASI VE İLİŞKİ KURALLARININ BULUNMASINDA KULLANILIŞI Işık, Narin Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Adnan Yazıcı Mayıs 2005, 109 sayfa Uzaysal veri tabanlarının popülerliği, dijital haritaların, uydu görüntülerinin, video kameraların, tıbbi donanımların ve algılayıcı şebekelerin kullanımıyla artmaktadır. Uzaysal verilerin incelenmesinin ve onlardan işe yarar bilgi üretiminin zorluğu, onlar hakkında daha kolay kararlar alınmasını sağlayacak hava durumu tahmini, trafik denetimi, mobil komünikasyon gibi uygulaman gündeme getirmiştir. Bu tezde, uzaysal veriler hakkında karar almayı kolaylaştırmak için, bulanık uzaysal veri küpü oluşturarak ve ondan bulanık ilişki kuralları üreterek, uzaysal verilerden daha doğal ve güvenilir bilgi üretilmektedir. Bunun için, uzaysal verilerden bilgi ortaya çıkarmak ve bunu bulanık mantık ile geliştirmek konularında kapsamlı bir araştırma yapılmıştır. Uzaysal veri küplerinde bulanık mantık kullanımı, verilerin bir araya toplanması için yeni bir metod gerektirmektedir. Biz bu metodun bulanık genelleme kurallarının ve bulanık ilişki kurallarının anlamım nasıl arttırdığını, hava durumu kalıplarının araştırıldığı örnek bir çalışma ile de göstermekteyiz. Bu çalışma, uzaysal verilerin genellemesini bulanık üyeliklerle geliştirerek; uzaysal veri küplerini oluştururken uzaysal verilerin bir araya toplanmasını ağırlıklı ölçümlerin kullanımıyla genişleterek ve oluşturulan bulanık uzaysal veri küpünden bulanık ilişki kurallarını çıkararak daha anlaşılır ve daha işe yarar bilgi üretmekte ve uzaysal bilgi üretimine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUZZY SPATIAL DATA CUBE CONSTRUCTION AND ITS USE IN ASSOCIATION RULE MINING Işık, Narin M.S., Department of Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Adnan Yazıcı May 2005, 109 pages The popularity of spatial databases increases since the amount of the spatial data that need to be handled has increased by the use of digital maps, images from satellites, video cameras, medical equipment, sensor networks, etc. Spatial data are difficult to examine and extract interesting knowledge; hence, applications that assist decision making about spatial data like weather forecasting, traffic supervision, mobile communication, etc. have been introduced. In this thesis, more natural and precise knowledge from spatial data is generated by construction of fuzzy spatial data cube and extraction of fuzzy association rules from it in order to improve decision-making about spatial data. This involves an extensive research about spatial knowledge discovery and how fuzzy logic can be used to develop it. It is stated that incorporating fuzzy logic to spatial data cube construction necessitates a new method for aggregation of fuzzy spatial data. We illustrate how this method also enhances the meaning of fuzzy spatial generalization rules and fuzzy association rules with a case-study about weather pattern searching. This study contributes to spatial knowledge discovery by generating more understandable and interesting knowledge from spatial data by extending spatial generalization with fuzzy memberships, extending the spatial aggregation in spatial data cube construction by utilizing weighted measures, and generating fuzzy association rules from the constructed fuzzy spatial data cube.