Natural language interface on a video date model
Bir video veri modeli üzerinde tanımlanan doğal dil arayüzü
- Tez No: 166916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN KESİN ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Natural Language Querying, Spatio-Temporal Video Databases, Link Parser, Information Extraction, Conceptual Ontology
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz BİR VİDEO VERİ MODELİ ÜZERİNDE TANIMLANAN DOĞAL DİL ARAYÜZÜ Erözel, Güzen Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nihan Kesim Çiçekli Temmuz 2005, 107 sayfa Video veritabanları ve bu veritabanlarından bilginin elde edilmesi teknolojinin gelişmesiyle çeşitli iş alanlarında popüler olmaya başlamıştır. Bir çeşit video veritabanı olan video arşiv sistemleri video sahnelerini getirmek için kullanıcı dostu arayüzlere ihtiyaç duymaktadır. Bu tezde içerik bazlı uzaysal-süreksiz bir video veri modeli kullanan bir video veritabanı sistemine doğal dil tabanlı kullanıcı arayüzü geliştirilmiştir. Bu veri modelinde nesneler, bu nesnelerin gerçekleştirdiği aktiviteler ve nesnelerin uzaysal özelliklerini içeren anlamsal içeriğe odaklanılmıştır. Bu model ile nesneler arasındaki uzaysal-süreksiz ilişkilerin ve hareketli nesnelerin yörüngelerin sorgusu yapılabilmektedir. Bu video veritabanı sisteminde doğal dil arayüzü daha esnek sorgulama yapılabilmesini sağlamaktadır. İngilizce olarak verilen sorguların, Link Ayrıştırıcısı tarafından sözdizimsel analizi yapılır. Kavramsal ontoloji modülü sayesinde sadece kesin uyuşanlar değil, ayrıca vibenzer nesne ve aktivitelerin veritabanından getirilmesi sağlanarak kullanıcıya tüm ilişkili sahneler sunulabilmektedir. Bu modül, anlamsal ve alan-bağımsız bir ontoloji olan WordNet üzerinde uzaklık-bazlı bir anlamsal benzerlik araştırma metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sorguların anlamsal gösterimleri sorguların sözdizimsel yapılarından bilgi çıkarım teknikleri kullanılarak oluşturulmuştur. Çıkarımı yapılan bu anlamsal gösterimler, sistemin temelini oluşturan uzaysal-süreksiz veri modelinin ilgili parçalarım çağırarak sorgu sonuçlarım hesaplamak için kullanılır. Anahtar Sözcükler : Doğal Dil Sorgulama, Uzaysal-Süreksiz Veri Tabanları, Link Ayrıştırıcı, Bilgi Çıkanım, Kavramsal Ontoloji. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NATURAL LANGUAGE INTERFACE ON A VIDEO DATA MODEL Erözel, Güzen M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nihan Kesim Çiçekli July 2005, 107 pages The video databases and retrieval of data from these databases have become popular in various business areas of work with the improvements in technology. As a kind of video database, video archive systems need user-friendly interfaces to retrieve video frames. In this thesis, an NLP based user interface to a video database system is developed using a content-based spatio-temporal video data model. The data model is focused on the semantic content which includes objects, activities, and spatial properties of objects. Spatio-temporal relationships between video objects and also trajectories of moving objects can be queried with this data model. In this video database system, NL interface enables flexible querying. The queries, which are given as English sentences, are parsed using Link Parser. Not only exact matches but similar objects and activities are also returned from the database with the help of the conceptual ontology module to return all related frames to the user. This module is implemented using a distance-based method of semantic similarity search on the semantic domain-independent ontology, WordNet. The semantic representations of the given queries are extracted from ivtheir syntactic structures using information extraction techniques. The extracted semantic representations are used to call the related parts of the underlying spatio- temporal video data model to calculate the results of the queries.