Three-dimensional design and analysis of a compressor rotor blade
Kompresör rotor palesinin üç boyutlu tasarımı ve analizi
  1. Tez No: 166966
  2. Yazar: CUMHUR ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DR. RUHŞEN ÇETE, PROF.DR. SİNAN AKMANDOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompresör Rotor Pale Dizaynı, 3B Euler Çözücüsü, Dönme Hareketine Dayanan Kaynak Terimleri, Radyal Denge. vıı, Compressor Rotor Blade Design, 3D Euler Solver, Source Terms Due to Rotational Motion, Radial Equilibrium
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz KOMPRESÖR ROTOR PALESİNÎN ÜÇ BOYUTLU TASARIMI VE ANALİZİ Özgür, Cumhur Yüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. I. Sinan AKMANDOR Ortak Tez Yöneticisi: Dr. A. Ruhşen ÇETE Temmuz 2005, 135 sayfa Bir kompresör rotor palesinin üç-boyutlu dizaynı ve dizayn edilen bu palenin üç-boyutlu HAM (Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniği) analizi gerçekleştirilmiştir. Dizayn metodu, ortalama çizgi analizi ve radyal denge aşamalarından oluşmaktadır. Radyal denge, belirlenen beş yarıçapta uygulanmıştır. Bu yarıçaplarda NACA 65 serisi profiler seçilmiş ve daha sonra eldeki deneysel sonuçlara göre üst üste yığılmıştır. Uygulanan HAM metodu, üç-boyutlu, sonlu farklar yöntemi kullanan, sıkışabilir bir Euler çözücüsüne dayanmaktadır. Çözücü, dönme hareketine dayanan kaynak viterimlerini de içermektedir. Çözücünün hassasiyeti iki farklı deneme durumu ile sınanmıştır. Dizayn edilen geometriye ait HAM çözümü, statik basınç artışı ve akış dönme açılarının oldukça hassas şekilde hesaplanabildiğim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE-DIMENSIONAL DESIGN AND ANALYSIS OF A COMPRESSOR ROTOR BLADE Özgür, Cumhur M. Sc, Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. I. Sinan AKMANDOR Co-Supervisor: Dr. A. Ruhşen ÇETE July 2005, 135 pages Three-dimensional design and three-dimensional CFD analysis of a compressor rotor stage are performed. The design methodology followed is based on a mean line analysis and a radial equilibrium phase. The radial equilibrium is established at a selected number of radii. NACA 65 series airfoils are selected and stacked according to the experimental data available. The CFD methodology applied is based on a three-dimensional, finite difference, compressible flow Euler solver that includes the source ivterms belonging to rotational motion. The accuracy of the solver is shown by making use of two different test cases. The CFD solution of the designed geometry predicts the static pressure rises and flow turning angles to a good degree of accuracy.