Generating motion-economical plans for manual operations
El ile yapılan işlemler için hareket açısından ekonomik planlar oluşturulması
- Tez No: 166967
- Danışmanlar: DR. AYŞENUR BİRTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Hareket ekonomisi, alana özel bilgi, planlama, zaman belirten arama kontrolü, Motion Economy, Domain-specific Knowledge, Planning, Temporal Search Control IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz EL İLE YAPILAN İŞLEMLER İÇİN HAREKET AÇISINDAN EKONOMİK PLANLAR OLUŞTURULMASI CANAN, ÖZGEN Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Ayşenur Birtürk Eylül 2005, 149 sayfa Bu çalışma yapay zeka planlama araçlarının el ile yapılan işlemler için planlar oluşturulmasında kullanılmasım inceler. Hareket ekonomisi uzmanlığı gerçekleştirilebilir planların arasından iyi olanların seçilmesinde kuUanılmıştır. Hareket ekonomisi endüstri mühendisliğinin, el ile yapılan işlemleri gözlemleyen, sunan ve iyileştiren bir dalıdır. Hareket ekonomisi bilgi dağarcığı hareket tipleri ve sıralamaları, iş yeri düzenlemesi, alet tasannu vb. ile ilgili prensipler halinde düzenlenmiştir. El ile yapılan işlemlerdeki ürünler, iş yeri ve el hareketleri için bir gösterim şeması geüştirilmiştir. El ile yapılan işlemler bir forward chaining planlayıcı (TLPLAN) kullanılarak oluşturulmuştur. Planlayıcının ve problem alanının gösteriminin standart bir ileri zincirleme planlayıcıya göre, eşzamanlılık, kaynaklı eylemler ve süreli eylemlerin desteklenmesi için uzantıları bulunmaktadır. Hareket ekonomisi prensiplerini zaman belirten arama kontrol formülleri olarak formüle ettik. Hareket ekonomisi kurallarına ek olarak, planlarda saçma hareket dizilerine engel olacak, sağduyuyu taklit eden kurallar ve amaçla ilgili kurallar geliştirdik. Arama kontrol kuralları problemi kısıtlamakta ve arama karmaşıklığım azaltmaktadır. Planlar arama zarfında değerlendirilmektedir. Hareket ekonomisi kurallarına uygun olmayan yollar hareket ekonomisi kuralları tarafından budanırlar. Örnek problemler sunuldu ve çözüldü. Bu problemlerin tiplerindeki çeşitlilik, gösterim mekanizmasının ifade edebilirliğini göstermektedirler. Deneysel çalıştırmalarda, hareket ekonomisi prensiplerinin oluşturulan planlar üzerindeki etkisi gözlemlendi ve incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERATING MOTION-ECONOMICAL PLANS FOR MANUAL OPERATIONS CANAN, ÖZGEN Ms. Sc, Department of Computer Engineering Supervisor : Ayşenur Birtiirk September 2005, 149 pages This thesis discusses applying AI planning tools for generating plans for manual operations. Expertise of motion economy domain is used to select good plans among feasible ones. Motion economy is a field of industrial engineering, which deals with observing, reporting and improving manual operations. Motion economy knowledge is organized in principles regarding the sequences and characteristics of motions, arrangement of workspace, design of tools etc. A representation scheme is developed for products, workspace and hand motions of manual operations. Operation plans are generated using a forward chaining planner (TLPLAN). Planner and representation of domain have extensions compared to a standard forward chaining planner, for supporting concurrency, actions with resources and actions with durations. We formulated principles of motion economy as search control temporal formulas. In addition to motion economy rules, we developed rules for simulating common sense of humans and goal-related rules for preventing absurd sequences of actions in the plans. Search control rules constrain the problem and reduce search complexity. Plans are evaluated during search. Paths, which are not in conformity with the principles of motion economy, are pruned with motion economy rules. Sample problems are represented and solved. Diversity of types of these problems shows the generality of representation scheme. In experimental runs, effects of motion economy principles on the generation of plans are observed and analyzed.