Use of calcium alginate as a coagulant during water treatment
Kalsiyum alginatın su arıtımında koagülan madde olarak kullanımı
  1. Tez No: 166965
  2. Yazar: HALE AYLİN ÇORUH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK SANİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alginat, Bulanıklık, Kalsiyum, Kalsiyum-Alginat Jeli, Su Arıtımı, Pıhtılaştırma, Yumaklaştırma. vı, Alginate, Calcium, Calcium-Alginate gel, Coagulation, Flocculation, Turbidity, Water Treatment. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZ KALSİYUM ALGINATIN SU ARITIMINDA KOAGULAN MADDE OLARAK KULLANIMI ÇORUH, Hale Aylin Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü, Tez Danışmanı: Doç. Dr. F. Dilek Sanin Eylül 2005, 185 Sayfa Pıhtılaştırma ve yumaklaştırma su ve atıksu arıtımında rol oynayan önemli proseslerdir. Pıhtılaştırmada ilk aşama kolloidal maddelerin kararlı hallerinin değiştirilmesi ve kolloidal parçacıkların fiziksel ve kimyasal prosesler sonucu bir araya gelip kümeler oluşturmasıdır. Yumaklaşma, daha büyük yapıdaki çökelebilir maddelerin oluşmasıyla sonuçlanır. Kahverengi alglerden üretilen bir polisakkarit olan alginat kalsiyum iyonları ile karıştırıldığında, su arıtımı için potansiyel bir pıhtılaştırıcı olarak değerlendirilebilen bir jel yapı oluşturur. Bu çalışmada kalsiyum alginatın su arıtımı için potansiyel bir koagülan madde olarak uygulanabilirliğinin ve koagülasyon prosesinde yeterli ve yetersiz olduğu noktaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, laboratuar ortamında hazırlanmış olan ve ASKI Ivedik İçme Suyu Arıtma Tesisi giriş ünitesinden alınan bulanık su örnekleri kullanılarak tipik jar test analizleri ile yapılmıştır. Deneyselçalışmanın ana değişkenleri başlangıç alginat ve kalsiyum dozları, suyun başlangıç bulanıklığı ve bu iki kimyasalın arıtım sırasındaki dozlama sırasıdır. Ölçülen parametreler ve başarının ölçütü olarak kabul edilen temel kriter ise arıtım sonundaki bulanıklık ve kalsiyum alginat sisteminin bulanıklık giderim kapasitesi olmuştur Deneysel çalışma laboratuarda hazırlanan 3 farklı bulanıklığa sahip su ve Ankara ivedik içme suyu Arıtma Tesisi giriş ünitesinden alınan ham su örneklerinde yapılmıştır. Bunlar yüksek (150 NTU) orta (80 NTU) ve düşük (10 NTU) seviyesinde bulanıklığa sahip numunelerdir. Denenen kalsiyum konsantrasyonları 30 ile 200 mg/L arasında, alginat konsantrasyonları ise 0.04 ile 40 mg/L arasında değiştirilmiştir. Sonuçlar, kalsiyum alginatın, su numunesinin başlangıç bulanıklığı ve kalsiyum konsantrasyonuna bağlı olarak yüksek (150 NTU) ve orta (80 NTU) bulanıklıklarında^ sular için özellikle 120 ve 160 mg/L kalsiyum ve 0.4 mg/L gibi düşük alginat konsantrasyonlan kullanılarak etkili bir koagülan madde olabileceğini göstermektedir. Son bulanıklık ve kalsiyum konsantrasyon değerleri, Türkiye ve Avrupa'da uygulanmakta olan İçme Suyu Standartlarına uygundur. Başlangıç bulanıklığı arttıkça çok küçük alginat konsantrasyonları için bile daha fazla bulanıklık giderimi sağlanmıştır. Başlangıç bulanıklığı azaldıkça, etkili koagülasyon için gereken kalsiyum başlangıç konsantrasyonu azalmaktadır. Ancak, çok düşük bulanıklıktaki su numuneleri için bulanıklık giderim veriminin azaldığı ve standartlarda istenen değerlerin sağlanamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF CALCIUM ALGINATE AS A COAGULANT DURING WATER TREATMENT ÇORUH, Hale Aylin M.Sc, Environmental Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. F. Dilek Sanin September 2005, 185 Pages Coagulation and flocculation processes are important parts of water and wastewater treatment. Coagulation or destabilization of colloidal suspensions results in aggregation of colloidal particles by physical and chemical processes. Flocculation results in the formation of larger and settleable structures by bridging. Alginate, a polysaccharide obtained from marine brown algae, produces a gel structure when mixed with calcium ions, which is expected to be a potential coagulant in water treatment. This study aims to determine the use of calcium alginate as a potential coagulant during water treatment and determine its capabilities and deficiencies in coagulation processes. The study was conducted on turbid water samples prepared in the laboratory and those taken from the inlet of Ankara Ivedik Water Treatment Plant (IWTP) by running typical jar tests. The main experimental variables were initial alginate and calcium doses, initial turbidity of water samples and the order with which the two mchemicals are dosed. The main criteria investigated to check the success of the system was the final turbidity values and the turbidity removal capacity of calcium- alginate. Experiments were conducted on three different laboratory - prepared turbid water samples and on the raw water taken from the inlet point of Ankara Ivedik Drinking Water Treatment Plant (IWTP). These were prepared as high (150 NTU) medium (80 NTU) and low (10 NTU) turbidity samples. The calcium concentrations tested varied between 30 and 200 mg/L and alginate concentrations tested varied between 0.04 to 40 mg/L. Depending on the initial turbidity and initial calcium concentration of water sample the results depict that calcium alginate could be used as an effective coagulant for high (150 NTU) and medium (80 NTU) turbidity water sample especially at the calcium doses of 120 and 160 mg/L for low alginate concentration doses like 0.4 mg/L.. The final turbidity met both the requirements of Drinking Water Standards applied in Turkey and Europe. Generally, the higher the initial turbidity was, the higher the turbidity removal efficiency achieved, even with very low alginic acid concentration. As the initial turbidity decreased, initial concentration of calcium required for the effective coagulation processes decreased. However, for low (10 NTU) turbidity water samples the system did not work properiyHowever, for low turbidity water samples, the turbidity removal efficiency decreased, and it was difficult to meet the limits.