Automated WEB service composition with event calculus
Olay cebiri ile otomatik örün servisi kompozisyonu
- Tez No: 166975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN KESİM ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Olay Cebiri, Örün Servisi Kompozisyonu, Planlama, Event Calculus, Web Service Composition, Planning IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZ OLAY CEBİRİ İLE OTOMATİK ÖRÜN SERVİSİ KOMPOZİSYONU Onur Aydın Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent. Dr. Nihan Kesim Çiçekli Eylül 2005, 123 sayfa Örün Servisleri yaygınlaştıkça ve karmaşıklaştıkça Örün Servisleri'nin birbirileriyle olan iletişimleri ve entegrasyonunu tanımlayan Örün Servisi Komposizyonları'nın manuel olarak hazırlanması zorlaşmıştır. Bu çalışma, mantıksal eylem-etki tanımlama dillerinden biri olan Olay Cebiri'nin otomatik olarak Örün Servisi Kompozisyonu oluşturulması ve koşulması için kullanımını analiz etmektedir. Bu çerçevede komposizyonun oluşturulması esnasında Olay Cebiri'nin planlama becerileri kullanılmıştır. Örün Servisleri'nin Olay Cebiri yardımıyla kompozisyonun oluşturulabildiğini göstermek için Planlama Sahası Betimleme Dili ve DARPA Etken işaretleme Dili'nden Olay Cebiri'ne çevrimler verilmiştir. Ayrıca Olay Cebiri ile benzer amaçlarla kullanılan diğer planlama dilleri arasında karşılaştırmalar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATED WEB SERVICE COMPOSITON WITH EVENT CALCULUS Onur Aydın M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nihan Kesim Çiçekli September 2005, 123 pages As the Web Services proliferate and complicate it is becoming an overwhelming job to manually prepare the Web Service Compositions which describe the communication and integration between Web Services. This thesis analyzes the usage of Event Calculus, which is one of the logical action-effect definition languages, for the automated preparation and execution of Web Service Compositions. In this context, planning capabilities of Event Calculus are utilized. Translations from Planning Domain Description Language and DARPA Agent Markup Language to Event Calculus are provided to show that Web Services can be composed with the help of Event Calculus. Also comparisons between Event Calculus and other planning languages used for the same purposes are presented.