Assesment of quality and quantity of leachate from the municipal solid waste landfill of Bursa
Bursa evsel katı atık depolama sahası sızıntı suyu kalite ve miktar değişimlerinin irdelenmesi
  1. Tez No: 166976
  2. Yazar: SELİN AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sızıntı suyu, sızıntı suyu karakterizasyonu, sızıntı suyu veri analizi, sızıntı suyu istatistiksel analizi. vıı, Leachate, leachate characterization, leachate data analysis, statistical analysis of leachate
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada, Bursa Evsel Katı Atık Depolama Sahası'na (EKADS) ait uzun süreli ve düzenli olarak ölçülmüş sızıntı suyu verileri, konvensiyonel istatistiksel, zaman serisi ve faktör analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiş ve sızıntı suyu kalitesinin zamana göre değişimi, rastsallığı, mevsimselliği ve kirleticilerin birbirleriyle olan ilişkileri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Veri analizi sonuçlarım değerlendirerek, yeni ve eski sızıntı suyu izleme programlarına yönelik örnekleme stratejilerini ve arıtma alternatiflerini içeren sızıntı suyu yönetimi önerileri geliştirilmiştir. İstatistiksel analizi yapılan sızıntı suyu parametre verileri BOİ, KOİ, pH, AKM, elektriksel iletkenlik, toplam Cr04, Cr6*, Fe, Cu, Zn, Pb, Cd, CN\ Cl, F, toplam P, NH4-N, toplam N, SO4, S2", toplam alkalinite ve sızıntı suyu debisidir. Sonuçlar, sızıntı suyu parametrelerinin büyük bir çoğunluğunun geniş aralıklarda değiştiğini göstermektedir. Açık Ana Vadi ile karşılaştırıldığında, kapalı T Vadisi'ndeki sızıntı suyu parametreleri genellikle normal olmayan dağılım ve yüksek değişkenlik göstermektedirler. T Vadisi' nde pH, toplam alkalinite, NH4-N, Cr6+, Cl ve S normal dağılım göstermektedirler. Sızıntı suyu parametrelerinin çoğunluğu otokorelasyona ve birbirleriyle aralarında önemli istatistiksel kroskorelasyonlara sahiptir. Faktör analizi yöntemi, açık ve kapalı vadiler için sızıntı suyu parametreleri arasında farklı kroskorelasyonlar belirlemiştir. Ölçülmesi vıgereken sızıntı suyu parametreleri ve ölçüm sıklıklarının açık depolama sahalarında daha fazla olduğu görülmüştür. Yüksek organik kirliliğe sahip olan yeni sızıntı sularım arıtmak için biyolojik ve fiziksel/kimyasal arıtma prosesleri önerilmektedir. Fakat, atık depolama sahasının kapatılmasından sonra yeni sızıntı suyunun zaman içerisinde eski sızıntı suyuna dönüşümünü tamamlaması nedeniyle, fiziksel/kimyasal prosesler daha uygun görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, regularly measured long-term leachate data from Bursa Municipal Solid Waste Landfill (MSWL) were analyzed using conventional statistical, time series and factor analyses to investigate in detail the temporal variability of leachate quality and quantity, trend, randomness, seasonality and the auto- and cross- correlations of leachate pollutants. Evaluating the results of data analyses, leachate management recommendations, including sampling strategies in monitoring programs and treatment alternatives for old and fresh leachates, were developed. Statistically analyzed leachate parameters included BOD, COD, pH, SS, electrical conductivity, total Cr04, Cr6+, Fe, Cu, Zn, Pb, Cd, CN“, CI, F, total P, NH4-N, total N, SO4, S2”, total alkalinity and leachate flow rate. Results indicated that the majority of pollutant concentrations varied in large ranges. Leachate parameters usually showed non-normal distributions and high variability in the closed T Valley compared to the open Main Valley. The majority of leachate parameters was autocorrelated and had statistically significant correlations amongst themselves. Factor analysis showed that different inter relationships were present between leachate parameters for closed and open valleys. The sampling frequency and the number of leachate parameters need to be measured were determined to be higher for open landfills than for closed landfills. IVIt was recommended that leachates, having high organic strength, in open landfill be treated using biological and physical/chemical processes. However, after the closure of the landfill, physical/chemical processes were recommended for leachate treatment, as it gradually completes transition from fresh to old leachate.