The relationship among reasoning ability, gender and students' understanding of diffusion and osmosis
Öğrencilerinin difüzyon ve osmoz kavramlarındaki başarıları, mantıksal düşünme yetenekleri ve cinsiyetleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 166974
  2. Yazar: OĞUZ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mantıksal Düşünme Yeteneği, Cinsiyet, Ön bilgi düzeyi, Difüzyon, Osmoz, Kavram yanılgısı vıı, Reasoning ability, gender, prior knowledge, diffusion, osmosis, misconception
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZ ÖĞRENCİLERİN DİFÜZYON VE OSMOZ KAVRAMLARINDAKİ BAŞARILARI, MANTIKSAL DÜŞÜNME YETENEKLERİ VE CİNSİYETLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Korkmaz, Oğuz Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ceren Tekkaya Eylül 2005, 94 Sayfa Bu çalışmada Lise 1. sınıf öğrencilerinin difüzyon ve osmoz kavramlarındaki basanları ile mantıksal düşünme yetenekleri, cinsiyet ve ön bilgi düzeyleri arasında ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Toplam 397 Lise 1 öğrencisi bu çalışmaya katılmıştır. Öğrencilerin mantıksal düşünme yetenekleri Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi (TOLT) ile, difüzyon ve osmoz konularındaki kavramsal bilgileri ise Difüzyon ve Osmoz Tam Testi (DODT) ile ölçülmüştür. İki aşamalı tam testi sonucunda öğrencilerin birinci aşama için % 41-91 oranında doğru cevaplar verdiği, ikinci aşama içinse % 21-61 oranında doğru cevap verdikleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlar öğrencilerin difüzyon ve osmozla ilgili kavram sorularını yanıtlarken cevabın altında yatan nedeni tam olarak anlayamadıklarını viaçığa çıkarmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyonu ile incelendiğinde öğrencilerin ön bilgi düzeyi ve mantıksal düşünme yeteneği ile difüzyon & osmoz' daki başarısı arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Çoklu regrasyon analizi ile öğrencilerin başarısına hangi değişkenin katkıda bulunduğu araştırılmıştır. Ön bilgi düzeyleri ile mantıksal düşünme yetenekleri başarıya katkıda bulunurken, cinsiyetin başarı üzerine bir katkısı bulunamamıştır. Ön bilgi düzeyi ve mantıksal düşünme yeteneği öğrencilerin Difüzyon & Osmoz Tam Testi başanlarındaki farklılığın % 37' sini açıklamaktadır. Aşamalı çoklu regrasyon analizinde öğrencilerin başarılarını hangi değişkenin en iyi tahmin ettiği araştırılmıştır. Bu analiz sonucuna göre, ön bilgi düzeyi % 33, mantıksal düşünme yeteneği ise sadece % 4 oranında başarıdaki varyansı açıklamaktadır. Bu sonuçlar ön bilgi düzeyinin mantıksal düşünme yeteneğine göre öğrencilerin difüzyon ve osmoz başarılarını daha iyi tahmin ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP AMONG REASONING ABILITY, GENDER, AND STUDENTS' UNDERSTANDING OF DIFFUSION AND OSMOSIS Korkmaz, Oğuz M.S., Department of Secondary School Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ceren Tekkaya September 2005, 94 Pages This study investigated the 9 grade students' achievement regarding diffusion and osmosis in relation to reasoning ability, prior knowledge and gender. A total of 397 ninth grade students participated in the study. The Test of logical thinking (TOLT) and the Diffusion and Osmosis Diagnostic Test (DODT) were administered to determine students' reasoning ability and achievement in diffusion and osmosis, respectively. DODT results showed that the range of correct answers for the first tier was 41 % to 91%. When both tiers were combined, the correct responses were reduced to a range of 21% to 61%. This result reveals that students have enough content knowledge but they don't know the underlying reason of their choice in diffusion and osmosis concepts. Pearson Product Moment correlations showed a statistically significant positive correlation between achievement and students' prior knowledge & reasoning ability. MRC Analysis was conducted to determine the contribution of prior knowledge, reasoning ability and gender to the achievement. Prior knowledge and reasoning ivability, but not gender, made a statistically significant contribution to the variation on achievement. Prior knowledge and reasoning ability together predicted 37 % of the variation on achievement. Stepwise multiple regression analysis was computed to determine the variables were best predicting students' achievement. While prior knowledge explains 33 % of the variation in achievement, reasoning ability explains only 4 % of the variation in achievement. Results indicate that prior knowledge is a better predictor than reasoning ability in students' achievement.