Craft cukture as the source of inspiration for industrial design in Turkey
Türkiye'de endüstriyel tasarıma esin kaynağı olarak elsanatı kültürü
- Tez No: 167019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elsanatı, kültür, gelenek, endüstriyel tasarım, dönüşüm, yerel kültür, esinlenme, yeniden tasarlama vıı, Craft, culture, tradition, industrial design, transformation, local culture, inspiration, redesigning
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Genel olarak Türkiye'nin geniş topraklarında geleneklere ve kültüre dair oldukça zengin bir birikimin olduğu bilinir. 21. yüzyılda farklı dinamiklerin etkisiyle geleneksel kültürün parçalan olan bir çok elsanatı ve ustalık, günden güne değişime uğramaktadır. Bu değişim sürecinde, geleneksel elsanatı ürünlerinin bir kısmı alternatif yöntemlerle hayatta kalabilmektedir. Elsanatı ürünler, insanoğlunun özdeksel kültürünün üyeleri olarak, sosyal antropoloji tarafından uzun bir süredir incelenmektedir. Çoğu çağdaş objenin, varolan nesnelerin zaman içinde değişime uğramış versiyonları olduğu söylenebilir. Bununla beraber, bugün yine tüm ürünler, farklı faktörlerin etkisiyle sürekli bir değişime tabidirler. Hala pazarda elsanatı nesnelerin ve zanaatçıların olduğu görülmektedir. Türkiye'deki geleneksel ürünler, teknolojinin, sosyal yapıdaki değişimlerin, pazarlama gereklerinin ve tasarımcıların inisiyatiflerinin de etkisiyle değişime uğramaktadır. Endüstriyelleşme zanaat üretimini doğrudan etkileyip zayıflatmasına rağmen, bu ürün ve zannatların yaşaması için alternatif yöntemler de mevcuttur.VIBu tez çalışmasında, elsanatı nesnelerin değişimi Türkiye pazarındaki geleneksel ürünlere odaklanarak inceleniyor. Pazarda var olan elsanatı nesneler gözönünde bulundurularak, zanaatçılara dair gözlem ve zanaatçılarla yapılan anket çalışmaları yolu ile elsanatı kültürü ile ilgili bilgi toplanıyor. Halen var olan elsanatı objeler ve elsanatları kültüründen esinlenerek tasarlanmış objeler, geleneksel ürünlerin değişim yöntemleri tablosunu oluşturmak üzere sınıflanıyor. Elsanatı ürünlerin değişimini etkileyen dinamik faktörler tartışılıyor. Geleneksel kültürü tasarım yoluyla yaşatmanın gereği ve nedenleri açıklanıyor. Tez içerisinde, geleneksel ürünlerdeki değişimin etmenlerinden birisinin tasarımcının tavrı olduğu belirtiliyor. Diğer bir deyişle, tasarımcı geleneksel elsanatı ürünün dönüşme yöntemini belirleyebilir. Elsanatı kültürünü gelecek nesillerde de yaşatabilmek için, tasarımda geleneksel ürünlerle aktarılan geleneksel kültüre dair öz, yeniden kullanılabilir. Geleneksel ürünlerin değişimi için uygun olabilecek metotları araştırırken, tasarımcıların elsanatı kültürüne ve geleneğe dair bilginin tasarımda yeniden kullanılmasına dair görüşleri anket çalışması ile araştırılıyor. Tasarım yoluyla elsanatı kültürünü yaşatabilmenin olası yöntemleri inceleniyor.
Özet (Çeviri)
It is widely known that Turkey has a great amount of data of traditions and cultures on its broad land. By the effects of different dynamics in the 20th century, many craftsmanship and mastery as parts of traditional culture have been transforming day by day. Throughout that transformation period, some traditional craft products could find alternative methods to survive although some others did not. Craft products have been searched by social anthropology since they are members of material culture of humankind for a long time. It can be said that most contemporary objects are transformed versions of older ones in the history. However, all the products today are continuously transforming by the effects of different factors. There still are craft objects and craftsmanship in the market. Traditional craft products, in Turkey, have been transforming by the effects of technology, change in social conditions and marketing issues and designer's initiative as well. Industrialization directly has effected craft production to weaken but some alternative methods are found to provide revival of these professions and objects. IVThis study examined transformation in craft objects focusing on the existing scene of traditional products in Turkish market. Data about craft culture is collected through observations and interviews with craftsmen considering existing craft products in the market. Examples of craft objects and objects designed by getting inspired from craft culture are classified in the chart constituting a schema for the methods for transformation of craft objects. Dynamic factors affecting the transformation process of craft objects are discussed. The need for the revival of traditional culture via design and reasons to do so are explained. In the thesis, it is claimed that one of the agents of traditional product's transformation is the designer's attitude. Designer can determine the method for the transformation of traditional products. So, for the revival of craft culture in the next generations, the essence of traditional culture behind the traditional products can be re-used in industrial design. While searching for the convenient methods of transformation of traditional products, designers' opinions about craft culture and re using information of culture and tradition in design are searched through a questionnaire. Possible methods for the revival of craft culture through design are examined.