Determination of narcotic and psychotropic substances by using infrared spectroscopy
Narkotik ve psikotropik maddelerin infrared spektroskopi yöntemi ile tayini
  1. Tez No: 167018
  2. Yazar: ÖZLEM BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Narkotik ve psikotropik maddeler, FTIR, drog, adli kimya. vıı, Narcotic and psychotropic substances, FTIR, drug, forensic chemistry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZ NARKOTİK VE PSİKOTROPİK MADDELERİN INFRARED SPEKTROSKOPİ YÖNTEMİ İLE TAYİNİ Baran, özlem Yüksek Lisans. Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O.Yavuz Ataman Temmuz 2005, 139 sayfa Narkotik ve psikotropik maddeler, kişilerin ruhsal durumunu, fiziksel ve düşünsel güçlerini etkileyen ve fiziksel ya da psikolojik bağımlılığa yol açan maddelerdir. Narkotik ve psikotropik maddelerin analizlerinde genellikle hedef bileşenlerin tayinlerine yönelik olarak, ekstraksiyon işlemleri ve uzun analiz süresi gerektiren kromatografik yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde en sık rastlanan narkotik ve psikotropik maddeler (morfin, eroin, kokain, MDMA (3,4- metilendioksimetamfetamin) ve amfetamin) ve bu maddelerin bileşimlerinde bulunabilecek çeşitli katkı maddelerinin (kafein, parasetamol, laktoz) nitel tayinleri için Infrared Spektrometri yöntemi geliştirildi. Standart maddeler ve yasadışı yollarla üretilmiş örnekler toz halinde Fourier Transform Infrared-Attenuated Total Reflectance (FTIR-ATR) tekniği ile analiz edildi. Çalışmanın ilk aşamasında standart maddelerden sanal bilgisayar FTIR Kütüphanesi oluşturuldu ve kullanıldı. Bu yöntemle değişik oranlarda etken ve katkı maddeleri içeren yasadışı örnekler tanımlandı ve sonuçlar Gaz Kromatografi ve Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografi analizleri ile doğrulandı. İkinci aşamada ise, iki örnek arasındaki benzerliğin sadece spektrumlarının karşılaştırılması ile mümkün olup olmadığı araştırıldı. Bu vıamaçla, yasadışı yollarla üretilen örneklerin spektrumları yeni bir kütüphane altında toplandı ve rasgele seçilen örneklerin spektrumları alınarak bu kütüphanede tarandı. Çalışma sonucunda, örneklerin büyük bölümünün kütüphanede bulunan kendi spektrumu ile eşleştiği görülmüştür. Sonuç olarak, FTIR-ATR tekniğinin narkotik ve psikotropik maddelerin sınıflandırma çalışmalarında bir ön eleme basamağı olarak kullanılabileceği; ayrıca bu maddeler için basit ve hızlı bir ön belirleme yöntemi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF NARCOTIC AND PSYCHOTROPIC SUBSTANCES BY USING INFRARED SPECTROSCOPY Baran, özlem M.S. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. O.Yavuz Ataman July 2005, 139 pages Narcotic and psychotropic substances are all chemicals that affect a person's mental activities, perceptual abilities, behavior and level of consciousness; they may cause physical and/or psychological dependence. For determination of narcotic and psychotropic substances, chromatographic techniques are usually preferred which are aimed to identify the target chemicals and require several extraction steps. In this study, an Infrared Spectrometric method has been developed for qualitative determination of most widely encountered substances (morphine, heroin, cocaine, MDMA (3,4-methylenedioxymethamhetamine) and amphetamine) and additives (caffeine, paracetamol and lactose). Standard reference materials and illicit samples have been analyzed in powdered form by using Fourier Transform Infrared-Attenuated Total Reflectance (FTIR-ATR) technique. In the first part, a spectral FTIR database was constituted from the standard references. Illicit samples containing drugs and additives in varying percentages were analyzed using the same method and their database forecast results were compared with results from Gas Chromatography and High Pressure Liquid Chromatography. In the second part of the study, the possibility of finding a IVsimilarity between two samples just by comparing their spectra was investigated. For this purpose, all illicit sample spectra were collected in a new database, and then randomly selected samples were searched using this database. Most of the search attempts resulted in a correct match. Consequently, it has been observed that FTIR-ATR can be used as a priory detection step for classification studies; moreover with this technique pre-determination of narcotic and psychotropic substances can be done simply and rapidly.