Gödel spacetime
Gödel uzay-zamanı
  1. Tez No: 167022
  2. Yazar: MEHMET KAVUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gödel uzay-zamanı, Null jeodezikler, Zamansı jeodezikler, Zamanda yolculuk, Uzay zamanın dönmesi, Gödel spacetime, Null geodesies, Timelike geodesies, Time travel, Rotation of spacetime. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZ GODEL UZAY-ZAMANI Kavuk, Mehmet Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Özgür Sanoğlu Ağustos 2005, 55 sayfa Bu tezde Gödel uzay-zamanının özellikleri çözümlendi ve kapalı zamansı eğrilerin varlığı gösterildi. Jeodezik denklemi çözülerek kütleli parçacıkların ve ışık demetlerinin jeodezik hareketleri incelendi ve odaklanma etkisi görüldü. Bir noktadan yollanan bir ışık ışınının ve serbest bir parçacığın ne kadar sürede aynı yere döneceği hesaplandı. Gödel evreninin geometrik bir yorumu verildi ve bu evrenin neye benzediği sorusu cevaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GÖDEL SPACETIME Kavuk, Mehmet MS., Department of Physics Supervisor: Özgür Sarıoğlu August 2005, 55 pages. In this thesis properties of the Gödel spacetime are analyzed and it is explicitly shown that there exist closed timelike curves in this spacetime. Geodesic motions for massive particles and light rays are investigated. One observes the focusing effect as a result of the solution of the geodesic equations. The time it takes for a free particle released from a point to come back to its starting point is calculated. A geometrical interpretation of the Gödel spacetime is given and the question of what the Gödel spacetime looks like is answered.