Spin-1 parçacığının eğri uzay-zamandaki dinamiği
The Dynamics of spin-1 particle in curved space-time
- Tez No: 114299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ HAVARE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Spin-1 kütlesiz parçacık denklemi, Dönen eğri uzay- zaman, Gödel, Spin-1 massless particle equation, Rotating curved space-time, Gödel
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz Eğri uzay-zamanda skaler ve spinli parçacıkların göreli dalga denklemleri, uzay-zamanın geometrik yapısının, parçacığın dinamiğini nasıl etkilediğini incelemek için çözülmektedir. Kütlesiz spin-1 parçacıkları için dalga denklemi son yıllarda yazılmıştır ve çözümüne yönelik fazla çalışma yoktur. Bu çalışmada, uzayın her noktasının sabit bir hızla döndüğü, kararlı ve kararsız evren modelleri için foton denkleminin tam çözümleri bulunmuştur. Bu tür uzay-zamanları betimleyen Gödel tipi uzay-zamanın kararlı durumlarını veren genel ailesi için diferansiyel denklemler elde edilmiştir. Sonuç olarak, Gödel ve Gödel tipi uzay-zamanlar için bulunan çözümler karşılaştırılarak, kararlı Gödel uzay-zamanı için bulunan dalga fonksiyonlarının kararlı Gödel tipi uzay-zamanın çözümlerine benzediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Relativistic wave equations of scalar and spinning particles in curved space- times are solved to find out how curved structure of the space-time effects the dynamics of the particles. The wave equation of masless spin-1 particle in curved space-time is newly proposed and there are only a few studies avaliable in the literature. In this work the exact solutions of photon equation are found for both stationary and nonstationary uniformly rotating universes. In addition, differential equations are investigated for the general family of stationary Gödel-type cosmological universes. Finally, the solutions of Gödel and Gödel-type cosmological models are compared and it is shown that wave functions for the stationary Gödel space-time are similar to the solutions of stationary Gödel-type space-time.