Development of a risk management decision support system for international construction projects
Uluslararası inşaat projeleri için bir risk yönetim karar destek sistemi geliştirilmesi
- Tez No: 167051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Karar Destek Sistemleri, Uluslararası İnşaat Projeleri vıı, Risk Management, Decision Support Systems, International Construction Projects
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz ULUSLARARASI İNŞAAT PROJELERİ İÇİN BİR RİSK YÖNETİM KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ Ankan, Arif Erdem Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İrem Dikmen Toker Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Talat Birgönül Kasım 2005, 102 sayfa Risk yönetimi, bir çok araştırmacı tarafından inşaat projelerindeki kritik başarı faktörlerinden biri olarak gösterilse de, sektör katılımcılarının risk yönetimi konusunda yeteri kadar bilinçli olmadığı ve risk yönetimini kolaylaştıracak karar destek sistemlerinin bulunmadığı, bu sebeplerle de risk yönetiminin çoğunlukla sistematik olarak uygulanamadığı bilinmektedir. Bu bağlamda, risk yönetim uygulamalarım iyileştirmek amacıyla, inşaat projelerinde ortaya çıkabilecek olan risklerin tanımlandığı, risklerin proje üzerindeki etkilerinin analiz edildiği ve risk yönetim stratejilerinin geliştirildiği karar destek araçlarının oluşturulması hedeflenmelidir. Risklerin sistematik olarak incelenmesi, risk senaryoları kurgulanması, proaktif risk yönetim stratejilerinin geliştirilmesi ve risk yönetimi aktivitelerinin planlama, proje başarısı ve maliyet hesaplamaları gibi proje yönetimi fonksiyonları ile entegrasyonunun sağlanması için karar destek sistemleri gerekmektedir. vıBu tezin amacı, risk yönetim aktivitelerini destekleyen, risk yönetiminin diğer proje yönetim fonksiyonları ile bütünleşmesini sağlayacak kavramsal bir risk yönetim modelinin ve modelin inşaat projelerinde kullanılabilirliğini artıracak bir risk yönetim karar destek sisteminin tanıtılmasıdır. Önerilen karar destek sistemi, Integrated Risk Management System (ERMS), uluslararası inşaat projeleri için teklif hazırlama aşamasında kullamlmak üzere, kullanıcıyı risk yönetimi işleminin her aşamasında destekleyecek ve risk yönetim aktiviteleri ile diğer proje yönetimi fonksiyonlarının bütünleşmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Risk bilgi modeli yanında, bir risk yönetim modeli geliştirilmiş ve böylece inşaat projelerinde yer alan katılımcılar tarafından sistematik risk yönetimi uygulamaları için sistemin kullanılmasına olanak tanınmıştır. Hazırlanmış hiyerarşik risk yapılanması kullanılarak risklerin tespit edilmesi, Monte Carlo (MC) benzetimi kullanılarak risk analizi yapılması, risk derecelendirilmesi ile risklerin değerlendirilmesi, risk yönetim stratejilerinin geliştirilmesi, kurumsal bellek kullanımı ve risk görüntüleme işlemi ERMS'in içerdiği başlıca özellikler olarak vurgulanabilir. Sistemin uygulanabilirliği gerçek bir inşaat projesi ile test edilmiş ve işlevselliği proje verileri kullanılarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A RISK MANAGEMENT DECISION SUPPORT SYSTEM FOR INTERNATIONAL CONSTRUCTION PROJECTS Arıkan, Arif Erdem M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İrem Dikmen Toker Co-Supervisor: Prof. Dr. Talat Birgönül November 2005, 102 pages It is agreed upon by many researchers that, although risk management (RM) is accepted as one of the critical success factors for construction projects, project participants generally do not have sufficient knowledge pertinent to risk management concept and the number of risk management support tools which facilitate the process is rather low. In order to facilitate risk management activities, decision support tools that will enable risk identification, analysis and response strategy formulation should be developed. Decision support tools are necessary for systematic identification of risks, scenario generation, proactive management of risk and integration of risk management activities with other project management functions such as planning, cost estimating and monitoring project success. The aim of this study is to introduce a conceptual risk management model and a prototype risk management decision support system (DSS) which is applicable to construction projects. The proposed decision support system, namely Integrated ivRisk Management System (IRMS), is designed to support the user at all phases of the risk management process and to integrate risk management activities with other project management functions in the bid preparation stage of international construction projects. A risk management process model has been developed as well as a risk information model so that IRMS can be used for systematic management of risk by all parties involved in a construction project. Major functions of IRMS include, risk identification by using a built-in Hierarchical Risk Breakdown Structure (HRBS), risk analysis by Monte Carlo (MC) simulation, risk assessment by risk rating, risk re-assessment, response generation, risk momtoring and corporate memory. The applicability of the system has been tested by a real case study and its functionality has been demonstrated using the data associated with the case study.