Evaluating public transportation alternatives in the METU campus with the aid of GIS
ODTÜ kampüsünde toplu taşım alternatiflerinin CBS yardımıyla değerlendirilmesi
  1. Tez No: 167052
  2. Yazar: NAİM CEM GÜLLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ IŞIK, Y.DOÇ.DR. ELA BABALIK STUCLİFFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Taşım, Güzergah Planlaması, Erişilebilirlik, ODTÖ, CBS vıı, Public Transport, Route Planning, Accessibility, METU, GIS
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
öz ODTÜ KAMPÜSÜNDE TOPLU TAŞIM ALTERNATİFLERİNİN CBS YARDIMIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Güllüoğlu, Naim Cem Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri E.A.B.D. Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Oğuz IŞIK Ortak Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Ela BABALIK STUCLIFFE Aralık 2005, 176 sayfa Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) mekansal veriye ihtiyaç duyan alanlarda hızla gelişmiştir ve ulaşım planlaması da bu alanlardan biridir. Ulaşım verilerinin mekanda dağılmış olması ve mekansal, istatistiksel ve ağ tabanlı analizler gerektirmesi nedeniyle; CBS uygulamaları ulaşım planlamasına katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada, ODTÜ kampusunda yeni bir toplu taşım türü ve hattının, Çayyolu metro hattının istasyonları da dikkate alınarak, CBS yardımıyla belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, CBS'in ulaşım planlaması veritabanı oluşturulmasında ve planlama verilerinin incelenmesi, analizinde yararlı bir araç olabileceğinin gösterilmesi de amaçlanmaktadır. Ankara - Eskişehir karayolunun güneyinde yaklaşık 220 hektar arazi kaplayan kampus brüt yerleşim alanı bu tezin çalışma alanıdır, öncelikle, kampus arazi kullanımı, topografyası, nüfus özellikleri ve ulaşım yapısı incelenmiştir. Ardından, kampus yolculuk talebi ve arzu hatları tahmin edilmiştir. Daha sonra, sekiz toplu taşım hattı alternatifi, duraklan veya istasyonlan ile üç vıfarklı tür; yönlendirmeli hafif taşıma, modern troleybüs ve monoray için önerilmiştir. Önerilen hatlar, duraklar veya istasyonlar fiziksel özellikleriyle ve yaya erişilebilirliğine göreli şekillenen servis alanları açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak,“Troleybüs A”alternatifi kampusta birinci derecede uygun toplu taşım servisi olarak seçilmiştir. Ayrıca,“Monoray B”ve“Troleybüs A”servisleri kampusta ikinci derecede uygun alternatifler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATING PUBLIC TRANSPORTATION ALTERNATIVES IN THE METU CAMPUS WITH THE AID OF GIS Güllüoğlu, Nairn Cem M.S., Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Oğuz IŞIK Co-Supervisor : Assist. Prof. Dr. Ela BABALIK STUCLIFFE December 2005, 176 pages Geographical Information Systems (GIS) have been rapidly developed in the fields that need spatial data and transportation planning is one of these fields. Since transportation data is spatially distributed and need spatial, statistical and network based analysis; GIS applications have contributions to transportation planning. In this study, it is aimed to determine a new public transportation mode and route in the METU campus with the aid of GIS by considering the stations of Çayyolu metro route. Besides, it is also aimed to show that GIS can be a useful tool for constructing transport planning database and exploring, analyzing planning data. Gross settlement area of the campus, covering about 220 hectare land on the southern side of the Ankara - Eskişehir highway, is the study area of this thesis. First, campus land-use, topography, population characteristics and transportation structure are explored. Then, campus trip demand and pedestrian traffic are estimated. Afterwards, eight public transport route alternatives are proposed with their stops or stations for three different modes as; guided light transit, modem rvtrolleybus and monorail. Proposed routes and stops or stations are evaluated with their physical characteristics and in terms of service areas shaped relative to pedestrian accessibility for determining the suitable public transport service in the METU campus. Consequently,“Trolleybus B”alternative is selected as the first degree suitable public transport service in campus. Besides,“Monorail B”and Trolleybus A" services are determined as the second degree suitable services in campus.