Sorption od cadmium and lead on activated carbons produced from resins and agricultural wastes
Reçine ve tarımsal atıklardan üretilen aktif karbonlar üzerinde kalsiyum ve kurşunun tutulması
  1. Tez No: 167050
  2. Yazar: AYDIN MERT AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL, DR. CEVDET ÖZTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, Ağır Metal, İzoelektrik Nokta, Yüze Tutunma vıı, Activated Carbon, Adsorption, Heavy Metal, Isoelectric Point
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz REÇİNE VE TARIMSAL ATIKLARDAN ÜRETİLEN AKTİF KARBONLAR ÜZERİNDE KADMİYUM VE KURŞUNUN TUTULMASI AKGÜN, Aydın Mert Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin YÜCEL Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Cevdet ÖZTİN Kasım 2005, 112 sayfa Bu çalışmada atık çözeltileri ndeki kadmiyum ve kurşunun aktif karbon tarafından tutulması incelenmiştir. Aktif karbonlar, önceki çalışmalarda ve değişik şartlar altında iyon değiştirici reçinelerden ve tarımsal atıklardan üretilmiştir. BET yüzey alanları önceki tez çalışmalarında verilmiştir. Bu çalışmada aktif karbonlar uygun yöntemler ile karakterize edilmişlerdir. Bulamaç pH'sı, aktif karbonun eklendiği suyun pH'sındaki değişim ile ölçülmüştür. Metilen mavisi sayıları, metilen mavisinin aktif karbon üzerinde tutulması ile belirlenmiştir. VIİzoelektrik nokta aktif karbonların değişik denge pHlarındaki zeta potansiyelleri ile tespit edilmiştir. Tutulma deneylerinin ilk kısmının sonuçları, ağır metal tutulmasının çözelti pH'sına güçlü bir şekilde bağlı olduğunu göstermiştir çünkü tutulma mekanizması ağır metal iyonları ile yüzeydeki H+ iyonları arasındaki değişimdir. Fındık kabuğundan üretilen aktif karbon, pH 6'da %95 kurşun ve %50 kadmiyum uzaklaştırması ile en yüksek etkinliğe sahiptir. Ancak aynı pH'da, kayısı çekirdeğinden üretilen aktif karbon, kadmiyum ve kurşunun sırasıyla %25 ve %80'ini uzaklaştırabilmiştir. Ayrıca, tutulma deneylerinin ikinci kısmının gösterdiği üzere başlangıç konsantrasyonunun yüzde uzaklaştırılma üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu durum, başlangıç konsantrasyonu arttıkça uygun aktif bölgelerin doygunluğa ulaşması ile açıklanabilir. Fındık kabuğundan üretilen aktif karbon, başlangıç konsantrasyonu 100 mg/l iken kadmiyumun %42'sini ve kurşunun %85'ini tutabilmişken sentetik reçineden üretilmiş aktif karbon kadmiyum ve kurşunun sırasıyla %20 ve %35'inden fazlasını tutamamıştır. Langmuir ve Freundlich izotermleri çizilmiş ve her iki izotermin de deneysel sonuçlar ile uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SORPTION OF CADMIUM AND LEAD ON ACTIVATED CARBONS PRODUCED FROM RESINS AND AGRICULTURAL WASTES AKGÜN, Ayddı Mert M.Sc. Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin YÜCEL Co-Supervisor: Dr. Cevdet ÖZTİN November 2005, 112 pages In this work, adsorption of cadmium and lead from waste solutions by activated carbon was investigated. The activated carbons were produced from ion exchange resins and agricultural wastes in previous thesis studies under different conditions. BET surface areas of the activated carbons were given in previous studies. They were further characterized in this study. Slurry pH was measured by change in pH of water in which activated carbon was added. Methylene blue numbers were determined by adsorption of methylene blue onto activated IVcarbons. Isoelectric points were determined by measuring zeta potential of activated carbons at different equilibrium pH. Results of the first part of sorption experiments showed a strong dependency of adsorption on pH since adsorption mechanism was exchange of heavy metal ions with H+ ions on the surface. Activated carbon produced from hazelnut shell had the highest removal efficiency with 95% Pb removal and 50% Cd removal at pH 6. However, activated carbon produced from apricot stone removed only 25% and 80% of Cd and Pb, respectively at the same pH. Initial concentration had positive effect on percent removal as shown by the second part of sorption experiments. This can be explained with saturation of available active sites as initial concentration increased. Activated carbon produced from hazelnut shell could remove 42% of Cd and 85% of Pb, but the one produced from synthetic resin couldntti remove Cd and Pb more than 20% and 35%, respectively at initial concentration of 100 mg/l. Langmuir and Freundlich isotherms were plotted and both isotherms were in good agreement with experimental data.