Investigating time series shoreline changes by integration of remote sensing and geographical information systems
Zaman serisi kıyı çizgisi değişimlerinin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak incelenmesi
- Tez No: 167053
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET LÜTFİ SÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Deltanın ilerlemesi, kıyı çizgisi değişim analizi, kıyı çizgisi tahmin yöntemleri, Büyük Menderes, Coğrafi Bilgi Sistemleri VII, Delta progradation, shoreline rate-of-change analysis, shoreline prediction methods, Büyük Menderes, Geographic Information Systems
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz ZAMAN SERİSİ KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMLERİNİN UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK İNCELENMESİ FULAT, İhsan Alper Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Lütfi SÜZEN Aralık 2005, 144 sayfa Kıyı ülkelerinde kıyı şeridi ilerlemesi ve gerilemesinin mekansal analizi ve gelecek kıyı şeridi pozisyon tahmini mühendislik, planlama, yönetim ve çevre konularında büyük önem taşımaktadır. Buna rağmen bu tür çalışmalar ülkemizde kısıtlı sayıda, kalmaktadır Bu tezin amacı Büyük Menderes Deltası kıyı çizgisinin son elli yıllık değişim hızını coğrafi bilgi sistemleri kullanarak hesaplamak, Büyük Menderes Deltası kıyı çizgisinin gelecekteki kıyı çizgisi pozisyonunu tahmin etmek ve gelecek kıyı çizgisi pozisyonunu modelleyebilmek için uygun yöntemleri değerlendirmektir. Bu amaca ulaşabilmek için, 1954-1957, 1977-1978 ve 1993 hava fotoğraflarından üretilmiş üç setlik topografik haritadan ve iki setlik uydu (Ikonos Ocak 2002, QuickBird Ağustos 2004) görüntüsünden zaman serisi kıyı çizgisi pozisyon verisi çıkarılmıştır. Daha sonra TNTMips programının End Point Rate (EPR), Average of Rates (AOR), Doğrusal Regresyon (LR) ve Jackknifing (JK) gibi istatistiksel kıyı şeridi analizi yöntemleri kullanan“CoastaP yazılımı, gelecek kıyı pozisyonlarını gösterecek şekilde değiştirilmiştir. Son olarak değişim miktarları ile en uygun ”gelecek kıyı çizgisi pozisyonu"nu elde etmek amacıyla Geri Analiz ve Osilasyon Analizi gibi başka analizler de yapılmıştır. Sonuçlar VIfarklı jeomorfolojik özelliklere sahip kıyı çizgilerinin ayrı ayrı analiz edilmesi gerektiğini ve uygun doğrusal analiz yöntemlerinin Farklı jeomorfolojik özelliklere sahip kıyıları modellemek için farklı istatistiksel yöntemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATING TIME SERIES SHORELINE CHANGES BY REMOTE SENSING AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS FULAT, ALPER M.Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet Lütfi Süzen December 2005, 144 pages Spatial analyses of shoreline recession and accretion, and future shoreline position predictions in coastal countries have considerable importance due to engineering, planning, management and environmental concerns. In spite of this importance, there are only a few studies in Turkey. The aim of this thesis are to determine the shoreline rate-of-change of Büyük Menderes Delta, by geographical information systems for the last fifty-year period, in order to approximate future shoreline position of Büyük Menderes Delta shoreline, and to evaluate appropriate models while predicting the future shoreline position. To achieve the purpose of the study time series shoreline position data is extracted from three sets of topographic maps belonging to 1954-1957, 1977- 1978 and 1993 aerial photographs and two sets of high resolution satellite imageries (January 2002 Ikonos, August 2004 QuickBird). Then“Coastal”script of TIMTMips, which uses some statistical shoreline analyses methods, that are End Point Rate (EPR), Average of Rates (AOR), Linear Regression (LR) and Jackknifing (JK) is edited so that it can locate the future shoreline positions on the map. Suitable baselines are created and appropriate transect intervals are IVdecided to analyze the shoreline. Finally, some additional analyses that are Backward Analysis and Oscillation Analysis are done to obtain most suitable future shoreline position with rate-of-changes. The results showed that, shorelines having different geomorphologic characteristics needed to be analyzed separately and the linear methods to model the future shoreline position differ from one geomorphologic region to another.