Antimicrobial spectrum determination of the K5 type yeast killer protein and its kinetics of cell killing
K5 tipi öldürücü maya proteininin antimikrobiyal etki spektrumunun tespiti ve hücre öldürme kinetiği
  1. Tez No: 167059
  2. Yazar: AKİF EMRE TÜRELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH İZGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikotik ajan, K5 tipi maya öldürücü proteini, insan patojen mantarları, MİK, MFK vn, Antimycotic agent, K5 type yeast killer toxin, human pathogenic fungi, MIC, MFC
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Öz K5 TİPİ ÖLDÜRÜCÜ MAYA PROTEİNİNİN ANTİMİKROBİYAL ETKİ SPEKTRUMUNUN TESPİTİ VE HÜCRE ÖLDÜRME KİNETİĞİ TÜRELİ, Akif Emre Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Fatih İZGÜ Aralık 2005, 82 sayfa Bazı maya suşları belirli şartlar altında ortama duyarlı hücreleri inhibe edici polipeptid toksinler salgılarlar. Bu tip mantarlara öldürücü mantarlar ve salgıladıkları toksinlere öldürücü proteinler veya öldürücü toksinler adı verilmiştir. Öldürücü proteinler 11 değişik tip altında sınıflandırılmışlardır (Kl-Kll). Bu toksinlerin hassas hücreler üzerindeki etki mekanizması farklılıklar gösterir. Bazıları hücre duvarındaki |3-l,3-glucan yapışım hidrolize eder. Memeli hücreleri hücre duvarına sahip olmadığı için yeni ve seçiciliği yüksek antifungalların araştırma ve geliştirilmesi mantarların hücre duvarı bileşenlerini hedef teşkil eden ajanlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Laboratuvarımızda yaptığımız çalışmalarda P.anomala suşunun öldürücü etkisinden sorumlu olan K5 tipi öldürücü toksinin biyokimyasal vikarakterizasyonu sonucunda bu toksik proteinin tıpalanında kullanım için uygun sıcaklık ve pH şartlarında aktivitesini koruyan bir exo |3-l,3-glukanaz olduğu bulunmuştur. K5 tipi öldürücü proteinin duyarlı hücrelerin, hücre duvarlarındaki P-1,3 glukan yapısmı hidrolize etme özelliği, bu proteinin seçici bir antimikotik ajan olarak kullanımını önemli ölçüde arttırmaktadır. K5 tipi öldürücü maya proteininin antifungal aktivitesi NCCLS metoduna göre 26 insan patojenik maya ve 9 dematofît susu üzerinde denenmiştir ve bütün test edilen suşlarda etkili olduğu bulunmuştur. Toksin MİK50, MİK100 and MFK'lari, MFK'nu 16 [xg/ml' den fazla olan Candida krusei izolatlan haricinde, sırasıyla 0.25-4, 0.5-8, 1-8 [Ag/ml arasında olduğu saptanmıştır. Hücre öldürme analizleri toksin aMvitesinin ilk 2 saat içinde başladığım ve hücre ölümünün gerçekleştiği zamanın suşlarm K5 tipi öldürücü maya proteinine duyarlılıklarına bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma K5 tipi öldürücü maya proteininin medikal uygulamalar için kullanılmasımn önünü açacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANTIMICROBIAL SPECTRUM DETERMINATION OF THE K5 TYPE YEAST KILLER PROTEIN AND ITS KINETICS OF CELL KILLING TÜRELİ, Akif Emre MSc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatih İZGÜ December 2005, 82 pages Some yeast strains under certain conditions secrete into the medium polypeptide toxins which are inhibitory to sensitive cells. These yeast strains are termed as killer yeasts and their toxins are designated as killer proteins or killer toxins. Killer proteins are classified into 11 typical types (Kl-Kll). These toxins have different lolling mechanisms on sensitive cells. Some of them hydrolyze major cell wall component P-1,3- glucans. As mammalian cells lack cell walls research and development of novel highly selective antifungals are mostly focused on the agents which target the components of the fungal cell wall. We have previously characterized the K5 type killer protein. This protein is an exo P-l,3-glucanase which is stable at pH's and temperatures appropriate for its medical usage. 0-1,3- glucan hydrolyzing activity of the K5 type killer protein highlighted the potential use ivof this protein as a selective antimycotic agent. Antifungal activity of the K5 type yeast killer protein was tested against 26 human pathogenic yeast and 9 dermathophyte strains and found to be affective on all of the tested strains. Toxin MIC50, MIC100 and MFC values were found to be between 0.25-4, 0.5-8, 1-8 [xg/ml respectively except Candida krusei isolates. Cell killing analysis revealed that toxin activity starts within first 2 hours and complete cell death time differs due to the susceptibility of strains to the K5 type yeast killer protein. K5 type yeast killer protein would be used as a novel and selective agents with the results obtained from this study.