Antimicrobial spectrum determination of the K5 type yeast killer protein on bacteria causing skin infections and its cell killing activity
K5 tipi öldürücü maya proteininin deri enfeksiyonu meydana getiren bakteriler üzerindeki antibakteriyel spektrumunun tayini ve hücre öldürme aktivitesi
  1. Tez No: 199360
  2. Yazar: TUĞÇE GÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH İZGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel ajan, K5 tipi maya öldürücü proteini, M K, MBK, Bacteriostatik, Antibacterial agent, K5 type yeast killer toxin, MIC, MBC, Bacteriostatic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bazı maya suşları diğer duyarlı maya hücrelerinin potansiyel büyümeleriniinhibe edici aktivitesi olduğu bilinen ekstrasellüler polipeptid toksinler salgılarlar. Butip mantarlara öldürücü mantarlar ve salgıladıkları toksinlere öldürücü proteinlerveya öldürücü toksinler adı verilmiştir. Duyarlı hücreler ile üretici suşlar arasındakimikrobiyal etkileşimlere dayalı çalışmalar sonucunda maya öldürücü proteinlerininGram-pozitif bakterilere karşı inhibe edici olduğu bulunmuştur. Pichia anomalaNCYC 434 tarafından üretilen K5 tipi maya öldürücü proteini laboratuarımızdaönceden saflaştırılmış ve karakterize edilmiştir. Protein glikolize olmuş ve 3,7 pIdeğerine, 49kDa moleküler ağırlığa ve exo- β-1,3-glucanaz aktivitesine sahiptir. K5tipi öldürücü maya proteininin antibakteriyel aktivitesi deri hastalığı meydana getiren19 gram-positif klinik bakteri izolatı ve 2 kontrol suşu üzerinde test edilmiş veMetisiline duyarlı Staphylococcus aureus (MSSA) ve Enterococcus faecium isolatlarıüzerinde inhibasyon aktivitesi bulunmuştur. Toksin M K ve MBK'ları, sırasıyla, 32 -256 µg/ml and 64 - >512 µg/ml'dir. Hücre öldürme analizleri toksinin bakteriostatikaktivitesinin olduğunu ve inhibasyon etkisinin 8. ve 12. saatler arasında başladığınıgöstermiştir. Bakterilerin yeniden büyümeleri toksin dozunun artışıyla gecikmiştir.K5 tipi maya öldürücü proteini bu çalışmadaki antibakteriyel spectrum tayini üzerineyapılacak uygun formülasyon çalışmaları sonrasında MSSA ve Enterococcusfaecium un sebep olduğu deri ve yara enfeksiyonlarında bakteriostatik etkisi iletopikal antibakteriyel ajan olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Some yeast strains secrete extracellular polypeptide toxins known to havepotential growth inhibitory activity on sensitive yeast cells. These yeast strains areknown as killer yeasts and their toxins are named as killer toxins or killer proteins.Yeast killer proteins are found inhibitory to Gram-positive bacteria in several studieswhich were based on microbial interactions of the producer strains tested withsensitive strains. K5 type yeast killer protein produced by Pichia anomala NCYC 434was previously purified and characterized in our laboratory. The protein isglycosilated and has a pI value of 3,7 and molecular mass of 49 kDa, with exo β-1,3-glucanase activity. Antibacterial activity of the pure K5 type yeast killer proteinwas tested against 19 clinical isolates of gram-positive bacteria causing skininfections and 2 quality control strains and found to have inhibitory activity on theisolates of Methicillin-sensitive Staphylococcus aureus (MSSA) and Enterococcusfaecium. Toxin MIC and MBC ranges were 32 - 256 µg/ml and 64 - >512 µg/mlrespectively. Cell killing analysis revealed that toxin has a bacteriostatic activity andthe inhibitory effect starts between 8. and 12. hours. Regrowth of the bacteria isretarded with the increased dose of the toxin. K5 type yeast killer protein might beused as a topical antibacterial agent with its bacteriostatic activity for skin and woundinfections caused by MSSA and Enterococcus faecium with appropriate formulationstudies upon the antibacterial spectrum determination of the toxin in this study.