The effects of aquifer heterogeneity on the natural attenuation rates of chlorinated solvents
Akifer heterojenliğinin klorlu hidrokarbon bileşiklerinin doğal giderim oranları üzerindeki etkisi
- Tez No: 167071
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzlemeli Doğal giderim, Klorlu Hidrokarbon Bileşikleri, Akifer heterojenliği, Nümerik Simülasyonlar, Natural Attenuation, Chlorinated Solvents, Aquifer Heterogeneity, Numerical Simulations
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Öz AKİFER HETEROJENLİĞİNİN KLORLU HİDROKARBON BİLEŞİKLERİNİN DOĞAL GİDERİM ORANLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Önkal, Başak Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Kahraman Ünlü Aralık 2005, 186 sayfa izlemeli Doğal Giderim, İDG, özellikle petrol hidrokarbonları ve klorlu solventlerle kirlenmiş akiferlerin temizlenmesinde ciddi bir alternatif yöntem olarak görülmektedir. Giderek yaygınlaşan İDG uygulamalarında karşılaşılan en önemli konulardan bir tanesi, yöntemin etkinliğini belirlemede en önemli parametre olan kirletici giderim oranlarının belirlenmesinin büyük ölçüde yeraltı suyu (YAS) akış rejimine bağlı olması ve YAS akış rejiminin de akifer heterojenliği tarafında kontrol ediliyor olmasıdır. Bu çerçevede bu tez çalışmasının temel amacı klorlu hidrokarbon bileşiklerinin akifer ortamındaki doğal giderim oranları ile akifer heterojenliği arasındaki ilişkinin nümerik simülasyon yöntemi kullanılarak irdelenmesi ve niceliksel olarak tanımlanmasıdır. Akiferin heterojenlik düzeyi, hidrolik iletkenlik (In K) dağılımının homojen bir dağılımdan başlayarak değişkenlik katsayısı, CV, ve korelasyon uzunluğu ile değişim gösterecek şekilde 'Turning Bands RandomField Generator' algoritması kullanılarak istatiksel yöntemle simüle edilmiştir ve Visual MODFLOW ve RT3D programları kullanılarak klorlu hidrokarbon bileşiklerinin akifer ortamındaki taşınımı modellenmiştir. Sonuçlar akifer heterojenliğinin değişimi ile kirlilik bulutu şeklinin ve kirletici giderim oranlarının ciddi bir şekilde değiştiğini göstermektedir. Değişkenlik katsayısı, CV, arttıkça kirlilik bulutunun taşınımı ve kapladığı alan azalmıştır. Diğer yandan, değişen korrelasyon uzunluğu mekanik dağılım katsayısı üzerindeki etkisinden dolayı daha çok kirlilik bulutunun şeklini ve büyüklüğünü belirlenmiştir. Giderim oranlarında, sabit“h”değeri için, artan CV ile artış gözlenmesine rağmen artan“h”ile belirgin bir trend gözlenememiştir. Elde edilecek bulgular İGD uygulaması ile ilgili fizibilite çalışmaları aşamasında, yöntemin kullanılması düşünülen saha için ne ölçüde etkili olacağının çok detaylı saha karakterizasyonuna gerek duyulmaksızın öngörülmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF AQUIFER HETEROGENEITY ON THE NATURAL ATTENUATION RATES OF CHLORINATED SOLVENTS Önkal, Başak M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kahraman Ünlü December 2005, 186 pages Monitored natural attenuation has been particularly used at sites where petroleum hydrocarbons and chlorinated solvents have contaminated soil and groundwater. One of the important aspects of the methodology that has been recognized recently is that the mass removal rates, the most important parameter to determine effectiveness of the methodology, is controlled by the groundwater flow regime and the aquifer heterogeneity. Considering this recognition, the primary objective of this study is to quantitatively describe the relationship between the natural attenuation rates and aquifer heterogeneity using numerical simulation techniques. To represent different levels of aquifer heterogeneity, the hydraulic conductivity distribution (In K) is statistically simulated with the numerical algorithm, Turning Bands Random Field Generator, by changing the statistical parameters, Coefficient of IVVariation (CV) and correlation length (h) and Visual MODFLOW and RT3D software programs are used for the simulation of groundwater flow and chlorinated solvent transport. Simulation results showed that degradation rates and the shape of the contaminant plumes show variations for different heterogeneity levels. Increasing CV resulted in the decrease in the transport of the plume and shrinkage in the areal extend. On the other hand,“h”determined the shape and the size of the plume through its affect on mechanical dispersion. For a given“h”, degradation rates increased with increasing CV, but change in“h”did not show a regular trend. Such findings are expected to be beneficial when assessing the effectiveness of natural attenuation process for a selected site during the feasibility studies without need for detailed site characterization.