Modeling natural attenuation of petroleum hyorocarbons (BTEX) in heterogeneous aquifers
Heterojen akiferlerde petrol hidrokarbonlarının (BTEX) doğal gideriminin modellenmesi
- Tez No: 167070
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Giderim, Petrol Hidrokarbonlan, Hidrolik Geçirgenlik, Heterojenlik, Sayısal Simulasyon. vn, Natural Attenuation, BTEX, Hydraulic Conductivity, Heterogeneity, Numerical Simulations
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz HETEROJEN AKÎFERLERDE PETROL HİDROKARBONLARININ (BTEX) DOĞAL GİDERİMİNİN MODELLENMESÎ Uçankuş, Tuğba Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Kahraman Ünlü Aralık 2005, 127 sayfa Yeraltı su kaynaklarının petrol hidrokarbonlan ile kirlenmesi yaygın bir çevre problemidir. Doğal Giderim akifer ortamındaki petrol hidrokarbonlanmn temizlenmesinde etkili ve ucuz yöntem olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu yöntemi doğal prosesleri kullanarak sahadaki mevcut kirleticilerin yayılması önlenmekte ve konsantrasyonların düşürülmesi sağlanmaktadır. Doğal giderim uygulanmalarında karşılaşılan en önemli konulardan bir tanesi, yöntemin etkinliğini belirlemede en önemli parametre olan kirletici giderim oranlarının belirlenmesinin büyük ölçüde yeraltı suyu (YAS) akış rejimine bağlı olması ve YAS akış rejiminin de akifer heterojenliği tarafından kontrol ediliyor olmasıdır. Bu çerçevede bu tez çalışmasının temel amacı, petrol hidrokarbonlannm akifer ortamındaki doğal giderim oranlan ile akifer heterojenliği arasındaki ilişkinin sayısal simülasyon yöntemi kullanılarak niceliksel olarak tanımlanmasıdır. Farklı düzeylerdeki akifer heterojenliğini temsil etmek üzere, farklı değişim katsayısı (CV) ve korelasyon uzunluğuna (h) sahip hidrolik iletkenlik dağdımlan, 'Turning Bands Algoritması' kullanılarak istatiksel yöntemle simüle edilmiştir. Visual MODFLOW, petrol vıhidrokarbonlarının farklı hidrolik iletkenlik dağılımlarına sahip sahalarda taşınmasının modellemesi için kullamlmıştır. Giderim oranlan, 'Buscheck&Alcantar' ve 'Korunmalı İzleyici' Metodlan kullanılarak hesaplanmıştır. Sonuçlar, h sabitken, CV artarsa, kirliliğin yavaşladığım ve sistem içerisinde daha uzun sure kaldığını, bu yüzden kirliliğin alansal genişliğinin azaldığını göstermektedir. Anisotropik özelliğe sahip sahada kirlilik x- ve y-ekseninde daha fazla dağılır ve kirliliğin alansal gelişliği daha büyük olur. Fizibilite etüdleri sırasında, sırasıyla 100 % ve 10 m' den küçük CV ve h değerlerine sahip akifer heterojenliği için, önerilen en küçük giderim oram sabiti olarak 0.02 d“1 kullanılabilirken, sırasıyla 100 % ve 10 m' den büyük CV ve h değerlerine sahip akifer heterojenliği için, önerilen en küçük giderim oram sabiti olarak 0.06 d”1 önerilebilir.
Özet (Çeviri)
oz HETEROJEN AKÎFERLERDE PETROL HİDROKARBONLARININ (BTEX) DO?AL GİDERİMİNİN MODELLENMESÎ Uçankuş, Tuğba Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Kahraman Ünlü Aralık 2005, 127 sayfa Yeraltı su kaynaklarının petrol hidrokarbonlan ile kirlenmesi yaygın bir çevre problemidir. Doğal Giderim akifer ortamındaki petrol hidrokarbonlanmn temizlenmesinde etkili ve ucuz yöntem olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu yöntemi doğal prosesleri kullanarak sahadaki mevcut kirleticilerin yayılması önlenmekte ve konsantrasyonların düşürülmesi sağlanmaktadır. Doğal giderim uygulanmalarında karşılaşılan en önemli konulardan bir tanesi, yöntemin etkinliğini belirlemede en önemli parametre olan kirletici giderim oranlarının belirlenmesinin büyük ölçüde yeraltı suyu (YAS) akış rejimine bağlı olması ve YAS akış rejiminin de akifer heterojenliği tarafından kontrol ediliyor olmasıdır. Bu çerçevede bu tez çalışmasının temel amacı, petrol hidrokarbonlannm akifer ortamındaki doğal giderim oranlan ile akifer heterojenliği arasındaki ilişkinin sayısal simülasyon yöntemi kullanılarak niceliksel olarak tanımlanmasıdır. Farklı düzeylerdeki akifer heterojenliğini temsil etmek üzere, farklı değişim katsayısı (CV) ve korelasyon uzunluğuna (h) sahip hidrolik iletkenlik dağdımlan, 'Turning Bands Algoritması' kullanılarak istatiksel yöntemle simüle edilmiştir. Visual MODFLOW, petrol vıMethods. The results show that, for a given h, as CV increases, the plume slows down and stays longer at the domain, so areal extent of plume decreases. For anisotropic field, plumes are more dispersed along x and y-direction, and areal extents of the plumes are greater. During MNA feasibility studies, for the aquifer heterogeneity level of CV and h smaller than 100 % and 10 m, respectively, a minimum recommended biodegradation rate constant of 0.02 d“1 can be used, whereas for the aquifer heterogeneity level of CV and h greater than 100 % and 10 m, respectively, using a minimum biodegradation rate constant of 0.06 d”1 can be recommended.