The behaviour of flow in the immediate vicinity of a sloping rectangular channel with free overfall
Eğimli dikdörtgen bir kanaldaki akımın serbest düşü yakınındaki davranışı
- Tez No: 167081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHNAZ TİĞREK, PROF. DR. METİN GER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düşü Akım Derinliği, Serbest Düşü, Debi Ölçümü, Kritik Derinlik, Su Yüzü Profili, Brink Depth, Free Overfall, Discharge Measurement, Critical Depth, Water Surface Profile. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZ EĞİMLİ DİKDÖRTGEN BİR KANALDAKİ AKIMIN SERBEST DÜŞÜ YAKININDAKİ DAVRANIŞI KUTLU, ihsan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şahnaz TÎĞREK Yardımcı Danışman: Prof. Dr. A. Metin GER Kasım 2005, 38 sayfa Nehir rejimi ve sel rejiminin davranış biçimi serbest düşülü dikdörtgen kesitli kanalda deneysel olarak incelenmiştir. Geniş bir veri tabanında değişik eğimlerde deneysel çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca başka araştırmacıların çalışmaları da ilave edilmiştir. Bu çalışmada, toplanan veriler kullanılarak, kanaldan geçen debiyi veren, kanal düşü derinliği, eğimi ve pürüzlülüğüne bağlı ampirik bir ilişki verilmiştir. Ayrıca, bazı alam parametrelerine karşı, düşü derinliğinin kritik derinliğe olan oranının davranışı incelenmiştir. Ayrıca, nehir rejiminde, akım düşüye yaklaşırken kritik derinliğin yeri araştırılmıştır. Nehir rejimindeki kritik derinliğin yerinin Froude sayısına, kanal yatak eğimine ve Manning pürüzlülük katsayısına bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Nehir ve sel rejiminde, profilinin oluşmasında benzerlik yada farklılık incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE BEHAVIOUR OF FLOW IN THE IMMEDIATE VICINITY OF A SLOPING RECTANGULAR CHANNEL WITH FREE OVERFALL KUTLU, İhsan M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şahnaz Tİ?REK Co-Supervisor: Prof. Dr. A. Metin GER November 2005, 38 pages The flow characteristics of the subcritical and supercritical flows over a free overfall in a rectangular channel are studied experimentally. A series of experiments were conducted in a tilting flume with a wide range of flow rate. Data collected by several researchers are also included. An empirical relationship, which gives the flow rate as a function of the brink depth, the channel bed slope and the bed roughness are confirmed by using data collected in present study. In addition, the behaviors of the ratio of the brink depth to the critical depth according to several flow parameters are examined. Further, the location of the critical depth in subcritical flows while flow is approaching to the fall is investigated. It is concluded that the location of the critical depth in subcritical flow is a function of the Froude number, channel bed slope and the Manning roughness coefficient. The resemblance or the difference in the occurrence of the profile in sub and supercritical flows examined.