Conceptual design of a model support system and its controller for Ankara wind tunnel
Ankara rüzgâr tüneli için model destek sistemi ve denetimcisinin kavramsal tasarımı
- Tez No: 167082
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNA BALKAN, PROF. DR. BÜLENT EMRE PLATİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar Tüneli, Model Destek Sistemi, Kuvvet Denetimcisi vıı, Wind Tunnel, Model Support System, Force Controller
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz ANKARA RÜZGAR TÜNELİ İÇİN MODEL DESTEK SİSTEMİ VE DENETİMCİSİNİN KAVRAMSAL TASARIMI Ulusal, Nejat Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Tuna Balkan Ortak Tez Yöneticisi :Prof. Dr. Bülent E. Platin Aralık 2005, 119 sayfa TÜBİTAK-SAGE tarafından çalıştırılan Ankara Rüzgar Tüneli Türkiye'nin tek büyük çaplı rüzgar tünelidir. Tünel 1940'ların sonlarında inşa edildikten sonra TÜBİTAK-SAGE'ye devredildiği 1993 yılına kadar kullanılmamıştır. 1993 yılından bu yana tüneli 21. yüzyılın ihtiyaçlarını karşılar hale getirebilmek için modernizasyon çalışmaları yürütülmektedir. Rüzgar tünellerinde modeller, yapılan teste uygun algılayıcılarla donatılmış özel mekanizmalar tarafından konumlandırılırlar. Model destek sistemi adı verilen bu mekanizmalara modeller, etraflarındaki hava akımını etkilememek için akışın terk ettiği taraflarından bağlanırlar. vıBu tez kapsamında 6 serbestlik dereceli bir model destek sisteminin kavramsal tasarımı yapılmıştır. Denetimci tasarımı için ayrıntılı bir sistem modeli geliştirilmiştir. Gerçek zamanlı olarak ayrılma testleri yapabilecek bir kuvvet denetimcisi tasarlanmış, parametreleri ayarlanmış ve bilgisayar benzetimleri ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCEPTUAL DESIGN OF A MODEL SUPPORT SYSTEM AND ITS CONTROLLER FOR ANKARA WIND TUNNEL Ulusal, Nejat M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuna Balkan Co-Supervisor: Prof. Dr. Bülent E. Platin December 2005, 119 pages Ankara Wind Tunnel (AWT) operated by TÜBİTAK-SAGE is the only big sized wind tunnel in Turkey. The AWT was constructed in late 1940's but was not operated until 1993 when the tunnel was turned over TÜBİTAK-SAGE. Since 1993, a series of modernization work has been undergoing in order to match the demands of the 21st century. In wind tunnels, models are positioned by special mechanisms that are instrumented to get the test data specific to the test performed. Models are assembled from their rear sides on these mechanisms called model support systems in order not to influence the flow around them. IVIn this thesis, a conceptual design of a 6 degrees-of-freedom model support system for AWT is accomplished. A detailed system model is developed for the controller design. A force controller to perform store separation tests in real time is designed, tuned, and validated with computer simulations.