Case based decision support system for bid markup estimation of international construction projects at the tender stage
Uluslararası inşaat projelerinde teklif hazırlığı aşamasında teklif-maliyet marjı belirlenmesi için vaka bazlı karar destek sistemi
  1. Tez No: 167080
  2. Yazar: AHMET KAMİL GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teklif-maliyet marjı, vaka bazlı çözümleme, karar destek sistemleri, Türk müteahhitleri, Bid markup, case-based reasoning, decision support system, Turkish contractors IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
oz ULUSLARARASI İNŞAAT PROJELERİNDE TEKLİF HAZIRLIĞI AŞAMASINDA TEKLİ F-M ALİ YET MARJI BELİRLENMESİ İÇİN VAKA BAZLI KARAR DESTEK SİSTEMİ Gür, Ahmet Kemal Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İrem Dikmen Toker Y. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Talat Birgönül Aralık 2005, 187 sayfa Bir inşaat projesinin baz teklifinin hazırlanmasının ardından, baz teklifin üzerine teklif-maliyet marjı eklenmesi bir gerekliliktir. Abartılı bir teklif-maliyet marjı müteahhitin rekabet gücünü azaltırken, öte yandan düşük belirlenmiş bir marj ileride firmayı mali kayba sokacaktır. Dolayısıyla, etkili ve güvenilir bir teklif-maliyet marjı belirleme metodu müteahhidin hem ihale aşamasındaki hem de proje esnasındaki başarısı için vazgeçilmezdir. Firmalar arasındaki yaygın uygulama, kesin dayanakları olmaksızın, kişisel karar verme yeteneklerine dayanarak baz teklifin üzerine eklemek üzere bir yüzde oranı belirlemektir. Bu araştırmada, Türk uluslararası müteahhit firmalarının üst kademe yöneticilerinin deneyimlerine dayanan bir vaka bazlı karar destek sistemi oluşturulacaktır. Aynı zamanda, teklif-maliyet marjını belirleyici etmenler açığa çıkarılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CASE BASED DECISION SUPPORT SYSTEM FOR BID MARKUP ESTIMATION OF INTERNATIONAL CONSTRUCTION PROJECTS AT THE TENDER STAGE Gür, Ahmet Kemal M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İrem Dikmen Toker Co-Supervisor: Prof. Dr. Tafat Birgönül December 2005, 187 pages Subsequent to preparation of a valid base estimate for a construction project tender, it is required to add a bid markup on top of the base estimate. While an exaggerated bid markup weakens the competitiveness of the contractor, an underestimated one makes the contractor susceptible to financial losses. Therefore, an effective and reliable bid markup estimation method is indispensable to the success of a contractor both at the tender and the performance stages. The prevalent practice among contractors is to identify a certain percentage to add on the base estimate relying on their judgment without substantial explicit support. In this thesis, a case based decision support system, which will count on the experience of the top experts of Turkish international contractors, will be constructed. Meanwhile, factors which are essential to bid markup estimation are to be identified.