Comparison and evaluation of various mesfet models
Değişik mesfet modellerinin karşılaştırılmaları ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 167085
  2. Yazar: MİRKAN ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MESFET Modelleme, Büyük işaret parametreleri, MESFET Modeling, Large-signal parameters IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz DEĞİŞİK MESFET MODELLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALARI VE DEĞERLENDİRİLMESİ ALTAY, Mirkan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Canan TOKER Mart 2005, 179 sayfa Mikrodalga MESFET'ler için bir çok eşdeğer devre gösterimi vardır. Bunlar aynı MESFET için değişik matematik modeller kullanmaktadırlar ve benzer sonuçlar vermektedirler. Ancak bu modeller, deneysel sonuçlarla karşılaştırıldığında farklı sonuçlar alınmaktadır. Bu tezde, değişik modeller aynı MESFET için uygulanmış ve bir karşılaştırma yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda bazı modellerin bazı parametreler için daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Toplam sekiz model üzerinde çalışma yapılmış ve parametreler eniyileştirme yöntemleriyle ölçüm değerlerine yaklaştırılmaya çalışılmıştır. Eniyileştirme yöntemleri olarak MATLAB FMINSEARCH ve GENETIC ALGORITHM CODE programlan birlikte kullanılarak, başlangıç değerleri ile ilgili olarak ortaya çıkan problemler aşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON AND EVALUATION OF VARIOUS MESFET MODELS ALTAY, Mirkan M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Canan TOKER March 2005, 179 pages There exist various models for Microwave MESFET equivalent circuit representations. These models use different mathematical models to describe the same MESFET and give similar results. However, there are some differences in the results when compared to the experimental measurements. In this thesis, various theoretical models are applied to the same MESFET and comparison made with measured data. It is shown that some models worked better on some parameters of the MESFET, while the others were more effective on other parameters. Altogether eight models were examined and data optimized to fit these theoretical models. In using optimization algorithms MATLAB FMINSEARCH and GENETIC ALGORITHM CODE were used alternatively to solve the initial value problem.