Structure sensitivity of selective CO oxidation over precious metal catalysts
Seçici CO oksidasyonunun değerli metal katalizörler üzerindeki yapısal duyarlılığı
- Tez No: 167121
- Danışmanlar: PROF.DR. DENİZ ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tercihli karbon monoksit oksitlenmesi, CO oksitlenmesi, Yapısal Duyarlılık, Katalizör, Değerli Metaller, Pt Vli, PROX, CO oxidation, Structure Sensitivity, Catalysis, Precious Metals
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Öz SEÇİCİ CO OKSİDASYONUNUN DEĞERLİ NETAL KATALİZÖRLER ÜZERİNDE YAPISAL DUYARLILIĞI Atalık, Bora Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Deniz Üner Şubat 2005, 72 sayfa Bu çalışmada, Pt/AI203 katalizörü üzerinde platinyum parçacık büyüklüğünün seçici CO oksidasyonunun reaksiyon hızı ve seçiciliğine olan etkisi çalışılmıştır. Islaklık başlangıcı metoduyla hazırlanan 2% Pt/Y-AI203 katalizörlerinin metal parça büyüklükleri farklı sıcaklıklarda ve sürelerde kalsine edilerek değiştirilmiştir. Bu sayede, metal parçacık yüzeyindeki düşük ve yüksek koordinasyonlu atomların oranları değiştirilebilmiştir. İlk olarak, bu katalizörler üzerinde hidrojensiz ortamda CO oksidasyonu reaksiyonu çalışılmıştır. En aktif katalizörün metal dağılım oranı en yüksek olan katalizör (metal parçacık büyüklüğü en küçük olan katalizör) olduğu görülmüştür. Ancak devir-daim sıklıklarına bakıldığında, metal dağılım oranı düştükçe devir- daim sıklığının arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca reaksiyonun değişik katalizörler üzerinde aktivasyon enerjileri incelenmiş ve metal paçacık büyüklüğü arttıkça aktivasyon enerjisinin azaldığı gözlemlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, hidrojenli ortamda seçici CO oksidasyonu reaksiyonu incelenmiştir. VIBaşlangıçta, hem karbon monoksit yüzde dönüşümü, hem de karbon monoksit seçiciliğinin sıcaklıkla beraber arttığı, daha sonra karbon monoksit yüzde dönüşümü ve seçiciliğinin maksimum değere ulaştığı ve son olarak sıcaklık arttıkça azaldığı tespit edilmiştir. Farklı metal dağılım oranlı katalizörler için, karbon monoksit ve oksijenin stokiyometrik olarak kulanıldıkları durumda karbon monoksit dönüşümü ve seçiciliği herhangi bir eğilim göstermemiştir. Seçici karbon monoksit oksidasyonu reaksiyonunun yapısal duyarlılığı hakkında kesin bir yargıya varabilmek için, aynı katalizörler üzerinde değişik CO/O2 oranlarında ve alıkonuş zamanlarında deneyler gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURE SENSITIVITY OF SELECTIVE CO OXIDATION OVER PRECIOUS METAL CATALYSTS Atalık^ Bora M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Deniz ÜNER February 2005, 72 pages In this study, the effect of Pt particle size on the reaction rate and selectivity of preferential oxidation of CO (PROX) reaction was investigated on Pt/Al203. 2% Pt/y-AbCb catalysts were prepared by incipient wetness method; the particle size of the catalysts was modified by calcination temperature and duration. Therefore, the relative amounts of low and high coordination atoms on the metal particle surface can be changed. Over these catalysts, first, the CO oxidation reaction was studied in the absence of hydrogen. The catalyst having the highest dispersion, i.e., lowest metal particle sizes, had the highest activity as indicated by its lowest light-off temperature. On the other hand, the turnover frequencies (TOF) of the catalysts were increasing with IVdecreasing dispersion. The activation energy of the catalysts were also compared and examined: as the particle size increased, the activation energy decreased. In the second part, preferential oxidation of CO reaction in the presence of hydrogen was studied. Both CO conversion and selectivity first increased with increasing reaction temperature, then exhibited a maximum, and finally decreased. Both CO conversion and selectivity did not show any p trend for different dispersed catalysts for A (2-^- ) was 1. In order to reach a.co definite conclusion about the structure sensitivity of selective CO oxidation, the experiments with different A's and space times over the same catalysts should be performed.